Exposició: "Refugiats, l'Odissea cap a Europa"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Fotografia

con texto camara

Autor. Sergi Cámara

 

L'exposició "Refugiats, l'Odissea cap a Europa" té un doble interès, per un costat les imatges que ens donen a conèixer les rutes cap al continent europeu de moltes persones refugiades de procedència diversa que van a la recerca d'una nova vida i d'altra, l'expressió de sentiments que el fotògraf i vídeo-reporter Sergi Cámara* en transmet en missatges gràfics del que sent i reivindica.                               

El fotògraf català Sergi Càmera volia donar-li a aquesta història un matís personal. Amb el seu projecte ens ofereix una mirada sincera i ens convida a reflexionar sobre com estem actuant davant aquesta situació. Fuig de les imatges colpidores però en realitat la seva mirada critica ens fa trontollar i ens evoca a assumir la nostra responsabilitat.

Les imatges captades per Cámara, visualitzen gran part del camí que han recorregut milers de persones refugiades que fugen amb determinació de la barbàrie i el caos, patint tota mena de riscos. El fotògraf ha viatjat a punts conflictius de l'èxode de refugiats: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d'entrada d'Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d'Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions en què s'amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l'espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren, el testimoniatge de les famílies. Tot un món que s'ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.

Son moltes les exposicions i actes que arreu de Catalunya s'han fet i es faran per apropar a la societat catalana la realitat del que estan vivint les persones refugiades, coneixem la seva historia i reivindiquem l'ajuda, però la realitat es que no estem fent el cal que com societat apoderada que som.

L'exposició es va presentar al Palau Robert a principis del 2016, ha fet itineràncies diverses i actualment es pot veure a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès. L'exposició és una iniciativa del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades, segons el mateix, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans. Una tercera part d'aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.


*Sergi Cámara (Vic, 1970) ha treballat en països com: el Marroc, Algèria, Mali, Níger, Nigèria, Rwanda, Albània, Iemen, Guinea Bissau, Senegal, Colòmbia, Veneçuela, Panamà, Haití, Equador i Brasil.
La seva labor professional com a fotògraf i vídeo-reporter se centra en les migracions d'Àfrica cap a Europa en el qual porta treballant des de 2004. Premi José Couso 12 mesos 12 causes de Tele5 pel documental realitzat a Melilla