Després del 25N, condemna i compromisos contra violències masclistes des del govern

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Violencias tapa fotos

(Foto: Feminicidio.Net)

Les protestes, mobilitzacions i pronunciaments contra les agressions masclistes realitzades en el marc del 25 de Novembre, Dia internacional contra les violències cap a les dones, han fet que en els últims dies es duguin a terme diversos actes en què el govern, mitjançant diferents institucions, hagi explicitat el seu desig i compromís d'aconseguir que sigui "impensable" a Catalunya aquesta xacra que en el territori ja ha costat oficialment 6 feminicidis, encara que altres dades parlen de 14 dones assassinades.

 

Ha estat la consellera de la Presidència, Neus Munté, qui durant la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, realitzada aquest 14 de desembre, ha dit: "és un fet intolerable per a qualsevol societat democràtica. A Catalunya volem arribar a fer impensable la violència masclista... El compromís del Govern és evident i clar" per evitar-la.

Si bé les xifres de feminicidis i violència física són rellevants, ho són també les de violacions on els homes són els victimaris en el 100% de les ocasions, i aquest ha estat el tema de la Jornada sobre violència masclista que enguany ha tractat sobre la violència sexual i la seguretat de les dones.

Una de les dades més rellevants pel que fa a les accions governamentals, segons Munté, és que a principis d'aquest mes es va informar que s'ha incrementat en un 8% el pressupost de l'Institut Català de les Dones (ICD) destinat a la lluita contra les violències masclistes.

 

Neus Munte-violencia

Neus Munté, al mig, durant la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista

 

Línies de treball

En la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista van ser presentades les línies de treball del Programa d'Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019, així com l'estat de desenvolupament de l'Observatori d'Igualtat de Gènere creat per complir amb la Llei 17/2015 d'Igualtat efectiva de dones i homes.

En el plenari també es va donar a conèixer l'informe sobre les violències sexuals en el món de l'esport, a càrrec del Consell Català de l'Esport, i la nova aplicació per a mòbils específica per a les víctimes de violència masclista que ha desenvolupat el Departament de l'Interior. A més, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va presentar el programa de formació dels seus associats en matèria de violència masclista; mentre que el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona va donar a conèixer les conclusions del I Congrés sobre violència masclista que s'ha dut a terme recentment.

En aquest marc, la presidenta de l'Institut Català de les Dones i vicepresidenta de la Comissió, Teresa M. Pitarch, va dir que "el Programa d'Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019 abordarà amb més contundència la millora dels serveis de la xarxa d'intervenció integral, l'accés a l'habitatge, la inserció laboral, la capacitació i formació a professionals "per treballar coordinadament".

 

Violència sexual

D'altra banda, el Departament d''Interior de la Generalitat va acollir la setena Jornada sobre violència masclista que enguany va tractar sobre La violència sexual i la seguretat de les dones. Allà es va explicar que les agressions sexuals i els abusos sexuals són delictes contra la llibertat sexual i si bé poden afectar tant a homes com a dones, les xifres són clares i apunten a una prevalença del 85% de dones víctimes, amb una autoria del 100 % masculina.

La violència sexual és una de les manifestacions masclistes que més afectació té en la vida de les dones i, a més, presenta un baix nivell de denúncia, tal com ho demostren les enquestes sobre victimització, es va dir a la Jornada.

Durant el discurs d'inauguració d'aquestes jornades, el director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, va dir que en una agressió sexual no hi ha factors externs, sinó que només intervé el factor humà, pel que es poden aplicar mesures passives, al àmbit de la prevenció, i també actives. "S'ha acabat, l'objectiu ha de ser que no hi hagi cap víctima més i perquè això es produeixi hem d'aconseguir que no hi hagi cap fet sense denúncia".

Al seu torn, el director general de la Policia, Albert Batlle, va assegurar que "la violència masclista sempre és motiu de preocupació i d'estudi, i que respecte a la violència sexual encara hi ha molt a fer". Va assegurar que per part de la Policia l'important és "garantir sempre la proximitat amb la víctima".

 

99 assassinats de dones

D'acord a les xifres de l'organització Feminicio.Net, que realitza una renovació de tots els casos denunciats de morts violentes de dones a l'esta espanyol, entre gener i desembre d'aquest any es van produir un total de 99 feminicidis i assassinats, tot i que la xifra oficial arriba nomésa 40 dones.

En el cas de Catalunya, la totalitat de casos entre feminicidis i assassinats de dones arriba a 14, mentre que les xifres oficials sumen només 6 casos.

Feminicidio.Net suma no només els considerats "feminicidis íntims oficials", sinó també els "no oficials", els "feminicidis familiars", els "per prostitució", assassinats de dones per "robatori" i per "violència econòmica".

Més informació:
Feminicio.Net