Soledad Gallego Diaz guanya la II edició del Premi Margarita Rivière

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Media - ICT - Media - ICT

There are no translations available.

premios-periodismo-no-sexista-2016-548x314

 

Aquest any s'ha celebrat la II edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere.

Aquest Premi el concedeix l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) en memòria de la periodista barcelonina Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015).El Premi s'ha atorgat dins el marc del lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista.

Margarita Rivière Martí, periodista i escriptora, autora de milers d'articles periodístics, entrevistes i de 30 llibres, va ser una de les primeres dones a les redaccions  dels mitjans de comunicació d'Espanya, just abans de la Transició. Va començar com corresponsal d'Espanya de la revista francesa Marie Claire des de 1965 a 1968,va seguir a la revista de monografies econòmiques Dossier Mundo de 1971 a 1974, de la que fou redactora en cap. A continuació, va ser cap de la secció de Culturadel Diari de Barcelona fins 1978 i cap de la mateixa secció a El Periódico de Catalunya fins 1984. En el mateix diari va dirigir el dominical i també hi publicava diàriament columnes d'opinió. Va ser directora de la agència EFE a Catalunya de 1988 a 1992.

La periodista es va centrar en l'entrevista i els articles. Entre les personalitats a las que va entrevistar està el rei Juan Carlos I, El Lute, YokoOno, el Dalai Lama, Pedro Almodóvar, Edgar Morin, Jordi Pujol, Elia Kazan, John Kenneth Galbraith, La Pasionaria i Julio Iglesias. Els seus articles s'han publicata El País, El Periódico i La Vanguardia.

El jurat del Premi Margarita Rivière ha estat format per Clara Berninges Riviere (filla de Margarita), les periodistes Teresa Rubio, María Eugenia Ibáñez,Neus Bonet,  Mari Carrasco Rocamora i Milagros Pérez Oliva, i els periodistes Josep Cuní i Lluís Bassets. A la Comissió de Treball ha estat Marta Corcoll, Esther Moles i Montse Puig.

La guanyadora ha sigut la periodista Soledad Gallego Diaz, corresponsal a Brussel·les, París, Londres, Buenos Aires i Nova York; ha treballat més de 30 anys a el diariEl País, del que ha sigut directora adjunta. Té diferents premis com el Premi Salvador de Madariaga. Actualment manté una columna setmanal a el diariEl País i és columnista del programa Hoy por hoy de la Cadena Ser.

El Premi, consisteix amb la obra Pas Comunicació de la artista Cinta Sabater i un lot de llibres de Margarita Rivière, li ha sigut entregat per la autora dela obra, Cinta Sabater. Acompanyant-la a l'escenari han estat Laura Perez Castaño, regidora del Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona i la periodista Milagros Pérez Oliva.

Soledad Gallego ha recordat a Margarita Rivière com la dona que va conèixer i va admirar y que va obrir camins exercint càrrecs de direcció i escrivint articles deopinió que en aquella època estaven reservats als homes. "Margarita em va dir que era estupend que jo dirigís una redacció però que tenia que manar en elsarticles de opinió. La pitjor discriminació és la que allunya a les dones dels articles de opinió i de la línea editorial".

"Maragarita hagués estat horroritzada per la victòria de Donald Trump sobre Hillary Clinton. Un masclista, feixista mancat d'informació i coneixement ha guanyat auna dona amb extraordinària experiència i coneixements, aquesta és la veritat", ha afirmat Gallego.

"En el 2010 va néixer la paraula posveritat, un adjectiu que s'afegeix a la paraula política. Política posveritat, negar la evidència, no preocupar-se sobre si el que es diuté que veure amb la realitat o no, això és la posveritat: una tàctica, una manera d'enfocar la relació amb els ciutadans, una manera intensa de penetració. Las donestindríem que reconèixer les politiques posveritat per conèixer la mentida i dir qui menteix. Segur que Rivière en hagués demanat que ajudéssim a lluitar contrala política posveritat i d'odi. Estem alerta i les dones periodistes a primera línea per ajudar a lluitar contra la por. Ocupem els espais d'opinió. Aixòno s'ha acabat", ha dit la premiada.

premios-margarita-riviere-2016-550-1