Bachelet impulsa una llei perquè les dones puguin viure sense violència

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Media - ICT - Media - ICT

There are no translations available.

Congreso chile 2

Inauguració del Congrés d'AMMPE* (F. T.Carreras)

La XIDPIC.CAT presenta al Congrés d'AMMPE, a Santiago de Xile, el Projecte de Gamag Europa- l'Aliança per la igualtat en els mitjans- del qual n'és membre del Comité Executiu.


Amb el Saló Fresno de la Universitat Pontifícia Catòlica de Xile (PUC) ple de gom a gom s'ha inaugurat aquest dimecres el XXIIè Congrés de l'Associació Mundial de Periodistes i Escriptores on professionals de tot el món debaten duran tres dies sobre "periodisme, transparencia i democracia".

 

Congreso chile 3

Julia Eugenia Martínez, presidenta del Congrés AMMPE, Theodoro Elssacs, president de la Fundació Iberoamericana, i Teresa Carreras, Gamag Europa. (F. Isolina Cueli)

 

En aquest Congrés Mundial hi intervendrà una representant de la Red de Periodistas Europeos i una representant de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT-XIPVG) que presentarà el projecte GAMAG EUROPA, el capítol regional de GAMAG l'Alianca per a la igualtat en els mitjans.

Ha obert l'acte el rector de la PUC, Ignacio Sánchez que ha explicat que enguany es cumpleix els cinquanta-cinquè aniversari de la primera promoció de periodistes que ha ajudat a tenir una societat més sana. Tot seguit, la presidenta del Congrés Mundial, Julia Eugenia Martínez ha dit que l'esforc d'unir a l'opinió pública mundial i a la xilena en particular, malgrat les seves diferències era un dels objectius bàsics de la trobada. Ha explicat que les periodistas en una societat maxista com la xilena han hagut de superar molts obstacles per exercir com a profesionals de la Informació.

Ha clos la cerimònia inagural la presidenta de la República, Michelle Bachelet. La primera autoritat ha comencat denunciant la mort un parell de dies abans de la Maria Sebastiana, de 78 anys i de la Maria del Carmen, de 57 en mans de les seves parelles o exparelles i va ha dit que aquests fets l'avergonyien com a dona i com a Presidenta. Durant tot el 2016 fins ara han mor a Xile 34 dones en sengles femicidis.

La presidenta Bachelet ha anunciat que el divendres 25N, dia Internacional de l'eliminació de la violencia contra les dones, signarà un projecte de llei que consagri els drets de les dones a viure una vida sense violencia. Per fer aquest tomb social i cultural en una societat complexa com la xilena -que segons Bachelet era encara molt masclista- ha demanat l'ajuda dels mitjans de comunicación i creadors d'opinió. "El periodisme ha estat un bastió de resistència de les dones contra els rols tradicionals dels homes en el camp de la cultura i el periodismo", ha afirmat Bachelet. La presidenta es va lamentar que en aquest canvi cultural que fa temps està cercant el país potser s'ha tingut poc en compte al periodisme.

 

Chile-congreso

La presidenta Bachelet abandonant l'acte. (F. T. Carreras)

 

Michelle Bachelet – que està immersa en un cas de corrupció urbanística arran d'unes operacions els seu fill i la seva jove, en les quals està pressumptament implicada- va encoratjar als periodistes a treballar per la transparencia i per la democracia. Va explicar les lleis de transparencia que va impulsar en el seu primer mandat i com el seu segon govern les ha millorat. La Presidenta ha afirmat que si el poble té clar el seu valor com a dipositari de la democracia la ratlla entre els poder i la política, entre els diners i la política cada vegada serà més fina.

En els panels de demà es presentará una ponencia de la Red de Periodistas Europeos així com el Projecte de GAMAG Europa, el capítol regional de l'Alianca amb el qui AMMPE voldria establir-hi un acord de Coordinació. En aquest XXII Congrés Mundial de Dones Periodistes i Escriptores s'hi ha sumat per primera vegada el PEN Xile.

 

*Julia Eugenia Martínez, Michelle Bachelet, Ignacio Sánchez (PEC) i Patricia Silva, presidenta de AMMPE.