Denunciar és necessari

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Igualtat - Igualtat

mireiamata

Mireia Mata

OPINIÓ

La llei 11/2014 recull sancions administratives per a les persones, entitats o empreses que cometen actes discriminatoris contra les persones o col·lectius LGTBI. Es preveu sancionar, doncs, la lesbofòbia, gaifòbia, transfòbia i bifòbia i es preserven els drets  de les persones LGTBI que són drets humans.

Fa poc més de dos anys que es va aprovar la llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, la llei es va implementant de forma constant i no sempre prou àgil, però les passes que es fan són importants.

Podem parlar d’un alt grau desenvolupament en molts temes, atès que el Govern porta treballant les polítiques LGTBI des de l’any 2005, una part de la llei consolida i converteix en dret -que no inicia- el que els diferents plans interdepartamentals han anat executant, però la feina per fer encara és molta i el desenvolupament de la llei una prioritat.

Un dels àmbits importants de desenvolupar amb agilitat és el del procediment i sancions. La llei recull sancions administratives per a les persones, entitats o empreses que cometen actes discriminatoris contra les persones o col·lectius LGTBI. Es preveu sancionar, doncs, la lesbofòbia, gaifòbia, transfòbia i bifòbia i es preserven els drets  de les persones LGTBI que són drets humans, que són drets de i per tothom.

Actualment el Govern ha interposat la primera sanció i cal agilitar els processos d’instrucció dels casos que hi ha actualment oberts, però també cal tenir consciència de la necessitat de denunciar els fets discriminatoris. És per això que des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hem volgut agilitar el procés per presentar un nou model per denunciar la lgtbifòbia que a partir d'ara també es pot redactar en línia i a tot el territori. S’impulsa un nou model de presentació de les denúncies en línia, des de la mateixa web del Departament a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i les Terres de l'Ebre , perquè totes les persones tinguin accés des de qualsevol punt del territori.

Per donar a conèixer totes plegat hem iniciat una campanya informativa sobre la Llei per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia centrada, sobretot, en el procediment a seguir per presentar una denuncia. 

Denunciar és necessari per exercir els drets i normalitzar-los. En una societat com la nostra que ha avançat molt en drets de les persones encara perviuen accions discriminatòries que cal eradicar. Les lleis consoliden i reconeixen drets però cal exercir-los i sancionar aquests comportaments excloents i discriminatoris.