Barcelona- Iran: Sonita: Si alceu la veu, contradireu la Xaria / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Cinema

És la tornada d'un dels raps que interpreta una jove afganesa exiliada a l'Iran, la protagonista del documental de la directora iraniana Rokhsareh Ghaem Maghami, que va inaugurar l'última edició del festival "Docs Barcelona", i que aquest mes està recorrent els cinemes del país.

 

Sonita

 

 

Es tracta de "Sonita", nom de la protagonista i de la pel.lícula que ben segur no deixa ningú indeferent, una jove afganesa rapera que no té por i desafia el món que l'envolta i el que ha deixat enrera a Herat on viu la seva mare i part de la seva família.

Sonita Alizada de 18 anys denuncia l'angoixant situació de les dones a l'Afganistan, d'on ha fugit dels talibans, a peu, per a refugiar-se a l'Iran, mentre lluita per fer-se sentir a partir de les seves cançons i dels seus somnis de llibertat en un país on en té més que al seu d'origen però menys del que s'ha de tenir.

Sonita" ha estat guardonat a prestigiosos festivals com Sundance o IDFA i es pot veure a molts llocs del país a partir de la xarxa de distribució de "DocsBarcelona del Mes".

El documental recórre el periple de la jove "Sonita" a partir del relat que fa ella mateixa a la directora de la pel.lícula, Rokhsareh Ghaem Maghami

La Sonita ha entrat a l'Iran sense papers i es busca la vida als suburbis de la gran ciutat enganxant els seus somnis en una mena d'àlbum on posa la seva cara als seus ídols, Michel Jackson o Rihana, tot anomenant-se ella mateixa Sonita Jackson.

A partir del relat podem seguir realitat tan cruentes com el fet de vendre's una filla per casar-la i per pagar-se el menjar, com diu Sonita en una estrofa d'un dels seus raps titulat "Núvia en venda".

Amb honestetat i "sense por" tal i com es presenta a la publicitat que Docs Barcelona en fa de la pel.lícula, la Sonita Alizdeh mira a la càmara amb uns ulls brillants mentre explica la dura realitat del que l'envolta

"Deixa'm xiuxiuejar-te les meves paraules, ja que ningú m'escolta quan parlo de les noies en venda", d'aquesta manera arranquen els primers versos del seu exitós videoclip a YouTube (més de mig milió de visualitzacions), titulat "Brides for sale" (núvies en venda).

 

*Fitxa tècnica
Direcció: Rokhsareh Ghaem Maghami
Producció executiva: Gerd Haag
Guió: Rokhsareh Ghaem Maghami
Fotografia: Behrouz Badrouj, Ali Mohammad Ghasemi, Mohammad Haddadi, Arastoo Givi, Torben Bernard, Parviz Arefi i Ala Mohseni
Edició: Rune Schweitzer.
So: Mohammad Salehi, Hadi Saed, Mohkam i Ali Alavi.
Música: Sonita Alizada, Sepandarmaz Elahi Shirazi, Moritz Denis i Guillaume Wuhrmann
Iran, Alemanya, Suïssa
2015