GAMAG, l’Aliança Global pels Mitjans i el Gènere, es consolida a Nova York

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

GAMAG logo

 

 

GAMAG Europa assoleix més autonomia d’acció desprès de la reunió del Comitè Executiu de la GAMAG.

“Cada vegada és més evident la necessitat de poder comptar amb un mitjà europeu amb visió de gènere que treballi per la igualtat en i pels mitjans” ha dit Teresa Carreras, presidenta provisional de GAMAG Europa i membre de la XIDPIC.CAT-XIPVG, en el transcurs de la reunió a la ciutat dels gratacels.

Els darrers 15 i 16 de setembre va tenir lloc a la seu de UN Women a  Nova York, la reunió del Comitè Executiu (ISC, segons les sigles en anglès) de GAMAG (Aliança Global pels Mitjans i el Gènere), amb l’objectiu de revisar i establir la missió, l’estructura i el pla d’acció per als pròxims dos anys de l’Aliança.

GAMAG va néixer al desembre del 2013 a Bangkok per impuls de la UNESCO, de diverses organitzacions de periodistes, dels mitjans, i de la societat civil que treballen en la comunicació amb visió de gènere. L’objectiu de GAMAG és treballar per assolir l’equitat de gènere als i a través dels mitjans, independentment de la seva forma, propietat i localització.

A la reunió, 16 representants dels capítols regionals en els quals es divideix la GAMAG (Àfrica, Llatinoamèrica- Carib, Àsia-Pacífic, Europa i Nord-Amèrica),  i dels diferents subcapítols temàtics (Advocacia i Comunicació, Recerca i Política, Formació, Continguts i Pràctica periodística), van explicar les diferents activitats realitzades i van analitzar com s’ha desenvolupat l’acció de l’Aliança fins ara.

De la reunió va sorgir la proposta de modificar el document constitutiu de la GAMAG, afegir-hi un nou Codi Ètic, i diversos canvis en el seu funcionament, com ara la necessitat d’establir quotes per a tota la membresia, siguin organitzacions o persones a nivell individual, l’establiment d’assemblees generals bianuals, i la creació d’una direcció. Aquesta serà triada per l’Assemblea general de membres i,  junt amb el Comitè Executiu,  que es redueix a 13 membres entre els i les quals hi ha representants de les regions i dels subcomitès temàtics, seran els òrgans executius de l’Aliança.

També es va començar a traçar un pla d’acció sostenible al voltant de les propostes que presentaran el diversos subcomitès temàtics i es va plantejar treballar de manera autònoma de la UNESCO, tot i que amb el seu suport i col·laboració. Així, es va acordar continuar treballant coordinadament per la igualtat en i pels mitjans d’acord amb els objectius de la Plataforma de Bejing i altres disposicions internacionals vigents. Totes les propostes hauran de ser votades pels membres de la GAMAG en els propers mesos.

Per la seva banda, Colleen Lowe Morna, de l’organització Gender Links, va anunciar que deixava d’ocupar la Presidència i Secretaria General de la GAMAG, que ara passarà a la organització que se’n faci càrrec, i que serà a través de la qual es gestionarà la membresia, la demanda de finançament i la gestió de l’Aliança a nivell global.

 

 

Gamag NY NanetteBrau TeresaCarreras   Gamag NY NanetteBraun ColleenLoweMorna   

Nanette Brau i Teresa Carreras            A la dreta, Nanette Braun i Colleen Lowe Morna

 

Gamag NY participants 3  Gamag NY participants 5

Diverses participants

 

 

Gamag NY TeresaCarreras ColleenLoweMorna ElenaTarifa  

Teresa Carreras, Colleen Lowe Morna i ElenaTarifa

 

Gamag NY participants group

 

 

Fotos: Teresa Carreras i Elena Tarifa

 

 

GAMAG Europa assoleix més autonomia d’acció

Pel que fa als capítols territorials (Àfrica, Llatinoamèrica- Carib, Àsia-Pacífic, Europa i Nord-Amèrica) també hi ha hagut canvis. El capítol Europeu i el capítol Nord - Americà treballaran autònomament i no com fins ara que ho feien conjuntament.

GAMAG Europa, doncs, comptarà amb més autonomia per a gestionar la seva pròpia organització interna, la seva xarxa regional, els seus projectes i podran demanar finançament en nom de la GAMAG a través de les organitzacions que hi formin part.  Representant a GAMAG Europa hi van assistir, Teresa Carreras, presidenta  provisional i Elena Tarifa, ambdues de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Catalunya.

“Cada vegada és més evident la necessitat de poder comptar amb un mitjà europeu amb visió de gènere que treballi per la igualtat en i pels mitjans” ha dit Teresa Carreras, presidenta provisional de GAMAG Europa i membre de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) en el transcurs de la reunió a la ciutat dels gratacels.

GAMAG Europa ja ha portat a terme diverses reunions, com la que es va celebrar a Barcelona el 14 i 15 d’abril en el marc de la VI Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i està en procés de creixement tot incloent organitzacions dels països de l’Est d’Europa així com desenvolupant els seus primers projectes com a xarxa.

En el marc de la reunió del Comitè Executiu, es va comptar amb la intervenció de Nanette Braun, cap de la Divisió de Comunicació i Advocacia de UN Women, que va ratificar el suport d’aquesta Agència de Nacions Unides i va explicar la intenció d’establir un segell de qualitat relatiu al gènere per a les organitzacions i mitjans de comunicació pel que fa als seus continguts com a la gestió de la seva plantilla i la presència i promoció de dones als òrgans directius; és a dir, com les dones són presentades i representades en aquests dos nivells en els mitjans. En aquest sentit, GAMAG en farà el seguiment d’aquest projecte i també tindrà la oportunitat d’examinar una nova eina, encara en fase de desenvolupament, la Women’s GAT Empowerment tool (eina d’anàlisi de l’apoderament de les dones), que analitzarà la presència de les dones als llocs directius, tot començant per les empreses i mitjans de comunicació.