"Guerrilleras", la participació de les dones en la lluita social

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Llibres - Altres Publicacions

guerilleras

 

 

A primers d'octubre es presentarà a Barcelona el llibre Guerrilleras, Antologia de testimonis i textos sobre la participació de les dones en els moviments armats socialistes a Mèxic, segona meitat del segle XX.

L'obra és resultat dels treballs de tres trobades d' ex-guerrilleres -el 2003, 2008 i 2010- on van narrar les seves històries; així com semblances i informació sobre 43 militants que van ser detingudes-desaparegudes i altres executades extrajudicialment o que van morir en combat. Aquest treball ha estat compilat i editat per la mexicana Luz María Aguilar Terrés.

A Mèxic, al camp i la ciutat, després de la massacre d'estudiants a 1968 i de la repressió en els anys posteriors, un gran nombre d'homes i dones a tot el país es van organitzar i van decidir lliurar la seva joventut i la seva vida a la lluita per aconseguir una societat més justa, que acabés amb la desigualtat social, que s'instaurés la democràcia i avancés cap al socialisme.

Molta joventut, homes i dones, deixà la vida en aquest intent, més de mil van ser detinguts/des per les forces repressives i desapareguts/des, van ser empresonats/des o enviats/des a l'exili i feroçment perseguits/des, però, la vàlua d'aquesta lluita va fer possible que es conquerís una reforma política que va ampliar la participació democràtica i ciutadana.

Poc s'ha escrit d'aquest moviment i més poc encara de la participació que hi van tenir les dones. En el Llibre "Guerrilleras" es reuneixen testimonis, semblances i investigacions que fan visible l'aportació de les dones que van participar en aquest moviment. El llibre sorgeix de la necessitat de visibilitzar a les dones en aquest període de la història.

Maria de la Luz (Luz María Aguilar Terrés) ex integrant d'una d'aquestes organitzacions, organitzadora juntament amb altres dones de les trobades d'ex guerrilleres, compiladora i editora d'aquest llibre, és antropòloga, ha treballat a l'Institut Nacional de les Dones, a la Comissió Nacional per al Desenvolupament de Pobles Indígenes, a l'Institut de Capacitació del Sector Rural i el Fons Nacional per a Empreses Socials. Va rebre la Medalla Omecihuatl 2015 que atorga l'Institut de les Dones del D.F.: "pel seu destacat impuls a la participació política de les dones en diferents àmbits del país".

Guerrilleras té pròlegs escrits per Carlos Montemayor (primera edició) i la coneguda periodista i feminista Sara Lovera. Sera presentat el proper 5 d'octubre al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDDPIC.CAT-XIPVG).

 

 

 

forros 3 2