Les propostes dels partits en matèria de gènere*

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Voto mujer

 

"Diuen que el grau de desenvolupament d'un país es mesura pel lloc que ocupen les dones en ell", així comença Yolanda Domínguez el seu article d'opinió i anàlisi sobre les propostes que fan els principals partits polítics en matèria de gènere i que, pel seu interès, reproduïm parcialment.

 

Yolanda Domínguez recorda que en el 'Debate a 4' la presència femenina no hi era enlloc (tant física com temàticament)", fet pel que va recopilar i organitzar la informació dels diferents programes polítics en matèria d'igualtat de gènere per fer una taula que ajudi a valorar les opcions polítiques en aquesta matèria.

"No ha estat tasca fàcil, ja que cada programa té una estructura molt particular i algunes propostes estan repartides entre les diferents seccions i per tant és complicat trobar-les ("transversals "les anomenen)", assenyala.

"Hi ha els bons propòsits: els reconeixereu de seguida perquè tots comencen amb 'incentivar, promoure, estimular, fomentar, activar ...', que són només frases ambigües que sonen molt bé però no aporten res concret al programa electoral i després hi ha les mesures específiques que sí proposen solucions i on hi ha un compromís real ", afegeix Domínguez.

elec-PSOE

PSOE

Per a ella, el PSOE té entre tots els partits una oferta més clara pel que fa a la igualtat: "Es nota que ha fet els deures i a més a més de bons propòsits aporta solucions concretes amb més de 100 propostes que busquen la igualtat de les dones (...) un exemple són les seves mesures per abolir la prostitució (una qüestió molt rellevant per a les diferents postures feministes) i el dret de les dones a decidir sobre la seva maternitat des dels 16 anys (...) garantir la paritat en la vida laboral començant per la pròpia política , (...) mitjançant la regulació per llei del sistema de llistes cremallera i una representació del 50% de dones. A més proposa garantir una quota mínima del 40% de presència de dones en els consells d'administració de totes les empreses públiques i acabar amb la bretxa salarial entre dones i homes mitjançant inspeccions i sancions. (...) La formulació d'un codi per a l'equitat en la publicitat i els mitjans de comunicació i (...) en matèria de cultura per a visibilitzar i incentivar el treball de les dones artistes. Important assenyalar que és l'únic partit que ha fet propostes sobre la custòdia en casos de violència de gènere. El seu únic punt feble són les quatre setmanes de permís de paternitat, que encara que pretén ampliar gradualment fins a les 16 és un punt de partida per sota del d'altres programes, cosa que no lliga massa bé amb el perfil de dona treballadora. Ens haurem de marcar un Bescansa i portar-nos la criatura a l'oficina? "

 

elec-Podemos

Podemos

Sobre Podemos, a qui li atorga una "medalla de plata", diu: "Costa bastant reunir les seves iniciatives (...) En el seu original catàleg d'IKEA ple de fotos espectaculars només hi ha una pàgina dedicada a la igualtat amb breus titulars que et deixen igual que estaves, a les fosques i buscant la secció d'il·luminació. Vaig haver de trucar a l'àrea d'Igualtat del partit i em van enviar 33 propostes més detallades, que si bé no totes eren específiques per a dones, em van donar algunes coordenades més precises. Del seu programa destacaria la garantia habitacional immediata sense necessitat de denúncia per a les víctimes de la violència masclista (i que utilitzi el terme violència masclista per denunciar als qui la generen) la cobertura de l'avortament per a totes les dones incloent a les joves i una cosa que no ha suggerit cap altre partit: mesures contra la violència obstètrica en el part. També proposa igualar completament els permisos de paternitat i maternitat de manera intransferible percebent un 100% del salari i protecció del lloc de treball ".

 

elec-Ciutadans

Ciutadans

A Ciudadanos i PP els hi dóna un "suspens absolut" i afirma que "la dreta no compleix els mínims requerits per una societat evolucionada en matèria d'igualtat i protecció a la dona".

"Ciudadanos presenta algunes mesures sobre la violència i el maltractament, com l'acompanyament judicial personalitzat i la garantia habitacional i algunes sobre conciliació igualant a mitges el permís per paternitat al de maternitat amb vuit setmanes per cada progenitor intransferibles i 10 compartides. No s'esmenta absolutament res sobre prostitució, tràfic de persones ni sobre l'avortament, molt menys de cultura o esport. Vaig trucar a la seu del partit i no em van facilitar cap número de telèfon ni el nom de cap persona responsable d'Igualtat, em van remetre a un email genèric al que vaig escriure demanant informació ... i encara segueixo esperant ", afirma.

 

elec-PP

Partit Popular

El PP, diu, té un "programa ple de generalitats abstractes tipus 'millorar', 'col·laborar', 'reforçar' sense mesures específiques per a cada assumpte. Resulta escandalós el buit en temes d'avortament i conciliació: noies, poseu-vos el davantal i col·loqueu les sabatilles dels vostres homes al costat del sofà, perquè el Partit Popular ens envia de tornada a casa a netejar i a criar fills (un dels seus bons propòsits és precisament el foment de la natalitat a nivell nacional). Vaig contactar amb l'àrea d'Igualtat per si els meus ulls m'enganyaven i les mesures s'havien camuflat com Wally per la resta del programa i diverses hores més tard vaig rebre una petita llista de frases igual de generals i indefinides. Decebedor ".

 

* Article integre publicat en Ameco