"Les dones votarem a qui defensi la igualtat"

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

There are no translations available.

 

 cedaw no mio

 

La Plataforma CEDAW Sombra-España, amb ajuda de la plataforma Polétika, vigila els partits polítics per veure els seus compromisos de cara a les pròximes eleccions del 26 de juny.

Els principals focus d'atenció són els drets humans de les dones i les responsabilitats internacionals adquirides en el marc del dret internacional dels drets humans.

El proper mes de setembre es compleix un any des que el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona emetés les Observacions Finals a l'Estat Espanyol. La plataforma va denunciar, a través del seu informe Sombra, que el panorama d'aquests últims anys era desolador en matèria d'igualtat de gènere i drets humans de les dones.

La CEDAW SoOmbra-España no baixen la guàrdia i tornaran a fer un seguiment dels partits polítics i els seus compromisos de cara al 26J. Posaran el seu focus d'atenció en els drets humans de les dones i les responsabilitats internacionals adquirides en el marc del dret internacional dels drets humans. Amb l'ajuda de l'anàlisi realitzada per la plataforma Polétika, l'organització valora si els programes es comprometen amb el tractat de la Convenció sobre l'Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona.

tabla cedaw

Legislar en igualtat

El compromís amb la Convenció s'ha avaluat en base a sis punts, sobre els quals ja van incidir en el seu Informe Sombra. Els drets de les dones passen per revertir les mesures d'austeritat adoptades pel Govern, asseguren a la plataforma. I és que les reformes impacten en la igualtat en accés i qualitat d'ocupació, mantenint la bretxa salarial en un 17,8 per cent i el treball a temps parcial en un 26. La inversió s'ha de fixar en la Llei d'Atenció a la Dependència per a pal·liar aquesta desproporció i crear més oportunitats d'ocupació per a les dones. En aquest punt, és el programa de Podemos el que més s'assembla, éssent el del Partit Popular el més allunyat.

Pel que fa a violència de gènere, s'ha d'ampliar la Llei 1/2004 per a introduir una llarga llista de mesures amb l'objectiu d'eliminar la desigualtat. La violència de gènere ha d'incloure, no només la de la parella, sinó la sexual, institucional i en els llocs públics, de treball i escoles. En termes legals, caldria revisar la custòdia compartida i desmuntar l'anomenat Síndrome d'Alienació Parental, que encara batega en resolucions judicials.

La trata, com una altra forma de violència, ha de comptar amb l'aprovació d'una Llei Integral contra la Trata amb perspectiva de gènere. Pràcticament, totes aquestes mesures apareixen en el programa d'Izquierda Unida - gairebé en la totalitat-, mentre que és el partit de Ciudadanos el que es troba més avall en el rànquing.

L'Educació i la Sanitat són part d'aquest informe, ja que cal revisar la LOMCE i restaurar l'accés universal a l'atenció sanitària. En educació, Izquierda Unida lidera la taula, amb mesures com la incorporació d'educació contra la violència de gènere i afectiviata-sexualitat, un comportament sexual responsable o la prevenció d'embarassos. D'altra banda, empaten Podemos i PSOE en les seves mesures en sanitat: derogació del decret llei que priva dones migrants -i altres- de l'accés gratuït als serveis de salut, sexual i reproductiva, així com la detecció sanitària de la violència de gènere. Les dues taules tenen a la cua al Partit Popular.

 

Refugiades

El Comitè CEDAW ha pres nota dels 48 casos de reconeixement de la condició de refugiada per motius de gènere, però també l'expulsió de persones, incloses dones i nenes. L'Informe presenta la necessitat de ratificar la Convenció Internacional sobre Protecció dels Drets dels Treballadors Migrants i dels seus Familiars. És en aquest àmbit on hi ha més empats: PSOE i Ciudadanos encapçalen la taula, mentre que Izquierda Unida, Podemos i el Partit Popular tanquen la llista.

 

Institucions d'igualtat

La igualtat passa per restablir el Ministeri d'Igualtat, eliminat el 2010, i reposar els recursos humans i financers de l'Instituto d ela Mujer. Aquestes entitats executen polítiques que treballen per la igualtat de gènere. Izquierda Unida és el partit que més s'acosta a aquesta idea. El Partit Popular i Ciudadanos són els únics partits que no inclouen cap mesura en aquest aspecte.