Monogràfic a Ràdio Estel sobre la crisi de les persones refugiades

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Drets Humans - Drets de les Dones - Drets de les Dones

There are no translations available.

 logo radio estel

 

"El Mirador de l'Actualitat", de Ràdio Estel dedica un monogràfic a la crisi de les persones refugiades des de l'òpitca de les dones

Més de 130 periodistes analitzaran en sengles Trobades Internacionals, a Barcelona, el paper de les dones refugiades. L’Institut Català de les Dones (ICD) no hi participarà

L’acollida a les persones refugiades és un assumpte pendent del qual tots i totes en som partícipes. Per tractar aquest tema el programa “El Mirador de l’Actualitat”, de Ràdio Estel que dirigeix i presenta Ignasi Miranda hi ha dedicat un programa monogràfic que podeu tornar escoltar clicant aquí aquíornar escoltar cliqueuta travsi Miranda tots som partona la infornaci

En aquesta emissió, que vaig presentar excepcionalment, vaig voler copsar l’òptica de les dones sobre aquest tema. Per això vaig convidar a quatre dones, quatre mirades intenses i desvetlladores que clamaven al cel, cadascuna des del seu àmbit, sobre les injustícies que s’estan perpetrant quan les famílies que fugen de la guerra volen arribar fins a l’Europa dels vint-i-vuit.

Vull destacar la participació de Laura Hurtado, Oxfam-Intermon Internacional, Victoria Molins, teresiana dedicada a l’àmbit de la marginació, Nuria Gispert, dirigent del món associatiu, política catalana i activista cristiana i, finalment, Teresa Carreras, periodista i directora de La Independent.

Les quatre dones van coincidir que aquest dilluns, cinc d’abril, era el dia de la vergonya. “La vergonya d’Europa ha arribat amb les devolucions de persones refugiades que havien arribat fins a Grècia, altra vegada a Turquia, fruit de l’acord entre la UE i aquest darrer estat. La UE ha buscat a Turquia perquè faci de tap i això és intolerable“ afirma Teresa Carreras. I es que aquesta setmana han començat les deportacions de centenars de refugiats i refugiades de les illes gregues cap a Turquia. La mesura afecta a prop de 6.000 persones i es calcula que es faran 250 expulsions diàries. Les ONG’s han posat en dubte la capacitat de les institucions, especialment de Grècia i Turquia, per poder dur a terme aquest pla de deportacions. Respectant els Drets Humans d’aquestes persones. Europa que va establir el dret al refugi, aquests dies està veient amb els seus propis ulls,  com aquest dret s’està vulnerant dia a dia, i no només això, sinó com des de la Unió Europea s’estan desmantellant tots els drets humans, tal i com defensa Núria Gispert:“És la  pitjor crisi de refugiats a la qual ha hagut de fer front l'organització en l'últim quart de segle”. El nombre de refugiats sirians en els països veïns ja superaria els quatre milions. Es tracta d’un pic que no s’havia assolit mai des de la Segona Guerra Mundial, afirma Gispert.

 

 

 

Radio Estel 2 Merce Raga

 

 

 

Sobre el que està passant aquests dies a Grècia i Turquia, Teresa Carreras assegura “que clama al món com la major part de les ONG’s que hi treballen no volen ser còmplices d’aquest paper que els hi volen fer fer les institucions europees. Es la vergonya d’Europa.” Per las seva banda, Laura Hurtado afirma “que això és la punta d’un iceberg, al món hi han molts refugiats. Estem davant d’un rècord històric. Uns refugiats que venen d’unes crisis i d’unes guerres que fa molt de temps que no existeixen”. Hurtado també assegura que les ONG’s que estan a primera linia estan esgarrifades per com està executant aquet pla de deportacions Europa. Sobre el terreny no s’estan complint convenis internacionals que els paisos europeus han signat i que hi han uns drets del refugiats ha conclòs la portaveu d’OXFAM-INTERMON.

Teresa Carreras ha informat de la reunió, a Barcelona, de més d'un centenar de dones periodistes, un 60% d’arreu, del VI Congrés de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes amb Visió de Gènere i dues sessions paral·leles una de la Xarxa Europea de GAMAG y una de la Xarxa Mediterrània, el cap de setmana del 14 al 17 d’abril, atl i com es pot llegir en el web genderinjournalism on s’hi analitzarà el tractament de les dones refugiades en els mitjans de comunicació. Aquestes jornades es podran fer amb el suport d’institucions de casa nostra com l’ACCD, el CPC, la UPF, l’Ajuntament de Barcelona, la Representació de la Comissió Europea i l’IEMED i no hi participarà l’Institut Català de les Dones (ICD). La seva presidenta  Teresa Pitarch va comunicar a les organitzadores que “després de l’educació, la comunicació és la meva segona prioritat. Però des que he assumit la direcció de l’ICD ho tinc tot aturat perquè vull estudiar els projectes un per un. Així que no us podem ajudar”. La conclusió de Nuria Gispert va ser “com que no els dona vots per això els polítics no hi presten atenció”.

Victoria Molins, que es presenta com la veu de les coses petites que es poden fer, denuncia que s’han de fer coses des de baix. Assegura que treballant des de les petites coses i fent una crida als problemes dels refugiats, en una de les associacions que treballa, en una setmana es van recollir 11.000 euros que s’han fet servir per comprar roba interior i aliments als refugiats d'Idomeni.

Segons Núria Gispert, el primer que s’ha de fer es acollir i que després paulatinament s’ha de procurar que aquestes persones arribin a les seves llars sanes i estalvies, i que es promocionin i millorin.