Un centenar de periodistes amb visió de gènere a Barcelona

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Media - ICT - Media - ICT

There are no translations available.

Logo encuentro

 

La capital catalana serà la seu de la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG per les seves inicials en castellà). Es preveu l'arribada d'un centenar de professionals de fins a 30 països d'Europa, Mediterrània, Amèrica i Àfrica.

"La trobada tindrà lloc justament en un moment d'especial urgència per a moltes dones periodistes de països en conflicte i, en general, de violència cap a les dones, per això aquestes seran algunes de les principals temàtiques que es tractaran a la VI Trobada" , ha exposat la coordinadora de l'esdeveniment, Tona Gusi, que és també la subdirectora de la Independent.

La cita es durà a terme al Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i  la Universitat Pompeu Fabra (UPF) els dies 15, 16 i 17 d'abril del 2016.

La RIPVG es reuneix de forma bianual en un lloc diferent del món i le seves trobades serveixen per denunciar situacions de violació dels Drets Humans de les Dones en les dones, aportar els treballs realitzats en cada territori i denunciar la invisibilitat del treball femení; la feminització de la pobresa al món; el dret a viure en pau i sense violències, així com també els drets de les periodistes i la seva discriminació en els mitjans de comunicació.

La trobada és, també, un espai per relacionar-se presencialment, discutir i marcar els objectius de la Xarxa per als propers anys i per canviar, si s'escau, les comissions de gestió i administració interna de la Xarxa.

Les anteriors trobades que es van dur a terme són: 2005: Morelia (Michoacan. Mèxic); 2007: Oviedo (Asturies. Espanya); 2009: Bogotà (Colòmbia); 2011: Fes (Marroc); i 2013: Mèrida (Yucatán. Mèxic).

 

encuentro

 

 

Gamag i Xarxa Mediterrània

De manera gairebé paral·lela, dos dies abans, se celebraran reunions de les xarxes de periodistes GAMAG-Europe (The Global Alliance for Media and Gender) i de la Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, que es duran a terme al CPC i a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) respectivament, i que enllaçaran amb la VI Trobada Internacional.

A la reunió de la xarxa GAMAG Europa hi assistiran periodistes de Suècia, Portugal, Rússia i Itàlia, a més de la participació d'Anglaterra via online, i Catalunya i Espanya, entre d'altres. En tant que des dels països de la Mediterrània s'espera la presència d'almenys 10 països.

 

Xarxes

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) forma part de la RIPVG des de la seva fundació a la tardor de 2005 a Morelia (Michoacán. Mèxic), de la Xarxa estatal (l'estiu del mateix any a Madrid), de la Xarxa Mediterrània el 2007 a Barcelona (amb el referent del seu començament el 1995 a Barcelona) i fa pocs mesos de la fundació de la Xarxa GAMAG-Europe a Ginebra, d'acord amb una trobada prèvia a Nova York de Beijing + 20.

La RIPVG és mixta, amb un gran predomini de periodistes i comunicadores, i en aquest període entre Trobades està coordinada de manera col·legiada per Fabiola Calvo Ocampo (Colòmbia); Jenny Rönngrem (Suècia); Liliana Hendel (Argentina) i Lucía Lagunes Huerta (Mèxic).

A Catalunya, la XIDPIC.CAT la integren periodistes, comunicadores i comunicadors del món associatiu, que volen informar des de la visió de gènere. La xarxa catalana la formen més de 280 integrants compromeses en una informació i comunicació més democràtica, incloent i no sexista per: comunicar amb una altra mirada, informar des de la perspectiva de les dones i pels seus drets.

La Independent, la primera agència en comunicació amb visió de gènere de Catalunya, és un mitjà de la XIDPIC.CAT.

 

Més informació a:

VI Trobada