Falten 42 dones quan conclou la visita del Papa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Feminicidi

 alerta

 

Finalment el Papa Francesc, ahir 17 de febrer, feu una crida contra la violència vers les dones a Mèxic: "I què dir de tantes dones a qui se'ls ha arrabassat injustament la vida!", va dir a Ciudad Juárez, on el número de feminicidis és dels més alts del país.


A això, ha subratllat, se li suma la violència alimentada per la mateixa dinàmica d'impunitat i d'indolència que, des de 1993, li ha arrabassat la vida a més de 700 dones que semblessin haver estat engolides d'un mos pel desert de Juárez.
"

Eren moltes les veus dels col·lectius de dones que així li reclamaven.

 

Falten 42 dones quan conclou la visita del Papa

Article publicat a SemMéxico el 16 de febrer

Quan el Papa Francisco conclogui el seu recorregut per terres mexicanes ens faltaran 42 dones, que hauran estat assassinades, set cada dia durant els seus sis dies de pelegrinatge per la terra de la Mare Guadalupana. Nul·les referències del Jerarca catòlic sobre la violència que viuen les mexicanes.


En totes les ciutats que visita hi ha pendents amb la meitat de la població i, fins ara, han estat nul·les les referències del Jerarca catòlic sobre milers de morts i fets violents que viuen les mexicanes diàriament, a més de la corrupció, el narcotràfic, la injustícia, la pobresa, temes als que sí que ha fet referència.


"A Mèxic cada dia són assassinades set dones, més de la meitat d'aquests assassinats tenen característiques de feminicidis per la discriminació que viuen les dones, per tal motiu Mèxic ocupa el lloc 16 a nivell mundial d'incidència d'homicidis", va expressar Maria de la Luz Estrada, coordinadora de El Observatorio Nacional del Feminicidio.


Els llocs que visitarà el Papa, va assenyalar Estrada, són llocs d'alta perillositat per a les dones, en tres d'ells, Estat de Mèxic, Michoacán i Chiapas, s'ha sol·licitat la declaratoria Alerta de Génere a causa dels alts índexs de violència contra les dones.

Va dir que a l'Estat de Mèxic la violència no s'atura, del 2011 al 2015, van ser assassinades 1.722 i en l'última dècada van desaparèixer quatre 4.281 dones; el municipi d'Ecatepec ocupa el primer lloc d'homicidis i segrestos en contra de les dones.


A Chiapas, ha assenyalat, 114 dones van ser assassinades entre el 2014 i el 2015, i "el motiu" en la majoria dels casos va ser la violència sexual.

En Michoacán, va expressar Estrada, l'alerta de gènere va ser motivada pels feminicidis i en l'últim any es van cometre més de dos mil homicidis en contra de dones.

"Necessitem que el Papa faci una crida contundent, enèrgic, perquè cessi la violència contra les dones i el feminicidi a Mèxic i exigeixi la justícia i veritat per a les famílies que han perdut una filla", va expressar Estrada.

La llista de greuges en contra de les dones és llarga, imparable, sostinguda i el silenci del Jerarca catòlic agreuja a les dones, pels alts nivells d'impunitat que prevalen en aquests casos, va assenyalar Claudia Creu directora de l'Institut de Acción Ciutadadana per a la Justícia y la Democràcia.

En Chihuahua, va recordar, especialment a Ciudad Juárez, és una ciutat emblemàtica de la violència contra les dones.

"És una ciutat emblemàtica perquè va destapar una problemàtica que viuen les dones en una ciutat amb alts nivells de desenvolupament econòmic i industrial, on les dones van entrar de manera massiva a l'àmbit laboral.

"No obstant això la conseqüència va ser una onada de violència que s'exacerba amb la pèrdua de la vida de centenars de dones treballadores que van començar a aparèixer en paratges, carrers, amb signes de violència sexual i mutilacions, el que va configurar, fins i tot, un tipus de violència, la violència feminicida i el silenci del Cap d'Estat Vaticà que ve amb un discurs de pau, em sembla greu i acompanya la impunitat del Estado  Mexicáno ", ha expressat.

Pilar Sánchez, del Espacio de Mujeres, també opina que el discurs del Papa Francesc té mancances.

"No hi ha res explícit sobre la violència contra les dones, parla una mica en general del tràfic de persones, però no parla sobre la violència família, la qual afecta moltes dones cada dia", ha expressat.

Alhora, ha assenyalat, en el discurs del Papa Francisco hi ha un gir important per a les dones, ja que parla de la dispensa per a les dones divorciades.

"Això és una fita en la història, però m'agradaria més que parlés de la igualtat de les dones dins i fora de l'Església", ha indicat.

En el cas de la migració el Papa havia de pronunciar-se en específic de les múltiples violències que viuen els que decideixen migrar.

"Perquè a les dones que migren les violen, les segresten i després les condemnen a la tracta; entenc que no ve a canviar les polítiques públiques, però cada vegada que parla, alguns li prenen atenció i podria canviar la mentalitat dels Bisbes que tampoc parlen sobre aquests temes que afecten les dones".

"Requerim un discurs del Papa que ajudi a canviar la vida quotidiana de les dones a la casa, al carrer, a l'escola, a la feina, a la quotidianitat", ha expressat.

Catòliques pel Derecho a Decidir va enviar una carta al Papa Francisco on li dóna la benvinguda a un Mèxic sumit en la violència:

"Mèxic està sumit en una crisi severa de violència, corrupció, desigualtat creixent i impunitat. Creiem que la seva visita a llocs tan significatius com Chiapas, Michoacán, Juárez i Ecatepec, li permetran trobar-se amb aquest Mèxic profund que espera la seva presència. Voldríem escoltar missatges de solidaritat del Papa amb els sectors exclosos, especialment amb les víctimes de feminicidi", assenyalen en la seva missiva.