Gènere i cooperació: miratges de paritat

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Media - ICT - Media - ICT

There are no translations available.

monitoreo medios

Oportunitat perduda en el tractament del racisme en els mitjans davant els atemptats de París, no  mostrant els estereotips sobre les dones de religió musulmana i sobre les àrabs. Ocasions desaprofitades també pel que fa al tractament informatiu de la cimera sobre Medi Ambient i del VIH-SIDA.

 

La Independent realitza un informe setmanal del tractament informatiu de les portades de diaris catalans i de tertúlies de canals de televisió nacionals ("Els Matins" i ".Cat" de TV3, "Mès 324" de 324 i "8 al Dia" de 8TV).

És un projecte comú entre l'Associació dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya - Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD. XIDPIC.CA- XIPVG) i l'Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació que compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

 

Metodologia

En el seguiment televisiu utilitzem una adaptació reduïda de la que realitza GMMP (Global Media Monitoring Project per a informatius de Tv. S’analitza: la notícia; el o la periodista i tertulians i tertulianes; i les persones protagonistes de les notícies que es comenten. 

 

Els temes relacionats amb la cooperació

 

El terrorisme islàmic i el racisme / extrema dreta / canvi climàtic i cimera París / VIH-SIDA /

Oportunitat perduda en el tema del racisme, en els diversos programes de TV sobre els atemptats per mostrar els estereotips sobre les dones de religió musulmana i sobre les dones àrabs.

Durant el debat sobre el canvi climàtic i la cimera de París, es parlà sobre les necessitats de desenvolupament i les declaracions d'intencions dels diversos lideratges polítics actuals. Però, d’acord amb les intervencions: canvi climàtic i dones, sobirania alimentària i sostenibilitat, treball i cura... sembla que no hi tinguin relació.

Finalment Bonaventura Clotet, important especialista en la investigació de la lluita contra la SIDA, entrevistat per Xavier Grasset al programa Més 324 de l’ 1.12.2015, no parlà en cap moment de com afecta aquesta malaltia a les dones i les seves manifestacions específiques. Tampoc l’entrevistador li fa cap pregunta al respecte. Sí que parlaren de la relació amb l‘homosexualitat masculina, però sobretot Clotet informa del moment actual de la investigació i el tractament (a l'estiu començaran a Catalunya els estudis amb una vacuna terapèutica de la SIDA de gran potència en la fase in vitro). En positiu l’exposició sobre pobresa i manca d’accés als medicaments com als continents pobres com Àfrica, on no se'ls poden pagar.

 

D’expertes i experts i, ara sí, testimonis joves

Altres temes: / eleccions 20D / FLA / Economia catalana / post 27S / resolució independentista aprovada al Parlament / ANC i negociacions / JxS i CUP / Corrupció

En el .Cat del 19-11-2015 dedicat a l’amenaça de l’Estat islàmic i els atemptats de Paris, observem que -en contrast amb l’anterior programa- les dones, encara que poques, ara sí són presentades com expertes: Lurdes Vidal, responsable del Món Àrab i Mediterrani de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i Najat Driouech Ben Moussa, especialista en construcció i representació d'identitats culturals. Tot i així, potser la importància de la seva expertesa queda disminuïda quan en dues de les següents presentacions masculines s’informa de la seva rellevància mundial.

Continuem dient poques dones al .Cat perqué, a banda dels dos entrevistadors el programa del dia 19 de novembre va comptar amb 4 tertulians més: el sociòleg francès Sami Naïr; l’ experts en propaganda jihadista a internet Alberto Fernández; Xavier Porcuna, intendent i portaveu dels Mossos d'Esquadra; i Jordi Bordas, periodista i coautor del llibre "Objetivo: Califato Universal".

El programa recollia també l’opinió de dos joves catalans musulmans que tenen un canal a Youtube i que havien realitzat una acció anti-racisme a Barcelona, Zakaria Driouech i Imaad Melli, cap noia.

Tot i que cal valorar molt positivament la diversitat de gènere i edats, ens trobem lluny de l’equilibri.

Un valor afegit és la reproducció del video d’una acció dels dos joves esmentats en el seu treball per conscienciar contra la islamofòbia i el racisme.

 

En el Més 324 del 23.11.2015 sobre els atemptats de París, l’entrevistat fou Karim Kemmat, un llibreter d'origen algerià que treballà a París.

D’un temps ença les tertulies del Més 324 són més igualitaries i amb edats més repartides, en aquesta ocasió comptà amb 3 homes i 2 dones: el periodista Manel Cuyàs i la periodista Rosa Messegué, l’escriptora Bel Oliet i els escriptors Joan Safont i Jordi Calvet, autor del llibre "L'espasa d'Al.là”.

 

 

Participació i càrrecs polítics. Entrevistes.

 

Si be la darrera tertúlia de l’any d’ Els Matins de TV3 oferia un taula inèdita de 4 tertulianes i 1 tertúlia, en l’anàlisi que anem fent més sistemàtic les dades ens parlen de poca participació encara de les dones (veure fitxes: 4 homes i 1 dona / 3 homes i 2 dones / ).

També s’hi suma que les persones candidates a les eleccions del 20D siguin totes homes menys Carme Chacón, com també ho foren les del 27S menys Inés Arrimadas. I que els càrrecs sobre seguretat es troben majoritàriament en mans d’homes. Foren entrevistats: el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el conseller d'Interior, Jordi Jané; el coordinador de l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani (ASCAME), Anwar Zibaoui; i Lluís Rabell de CSP.

A destacar també que dins de les tertúlies es presenten llibres de les persones convidades i en el cas del programa del 21.11.2015 fou el d’en Francesc Marc Álvaro.

 

A Els matins TV3 1.12.15, Núria Solé entrevistava a la portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados i al president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull.

 

A 8 al dia. 8TV 23.11.2015 l' entrevistat fou Jordi Sánchez per l’ANC (s’ha notat molt que Muriel Casals i Carme Forcadell deixessin els seus càrrecs tot i la visibilitat actual de la Presidenta del Parlament, càrrec però que ja estava ocupat per una dona, Núria de Gispert).

Tertulians i tertulianes 3 homes per 1 dona i si comptem al periodista col·laborador que és sempre a taula, ja són 4 homes per 1 dona.

El programa de l’ 1.12.2015 fou paritari, 2 homes x 2 dones, tot i que 1 dels homes, Joan Carles Girauta, candidat de C’s el 20D, fou alhora l’entrevistat i company de tertúlia.

Del programa del 20.11.2015 només assenyalar que com cada divendres la tertúlia està ocupada pels “tres tenors”. I l’entrevistat fou Antonio Baños de la CUP.

 

A la tertúlia del Més 324 de l’ 01.12.2015, s’hi incorporà l'ex-alcalde d'Arbúcies i un dels fundadors de la CUP Jaume Soler, que intercanvià opinions amb les periodistes Gemma Aguilera, Astrid Bierge i amb el periodista José Antich i l'escriptor Jordi Gràcia. Quasi paritària però entre tertulià convidat i presentador queden 4 homes i 2 dones. I per acabar es passà un video del Conseller Andreu Mas-Colell sobre els pagaments de l’Estat a Catalunya.

 

Al ".CAT" 26.11.2015 l’entrevista fou a Neus Munté, i amb un cara a cara entre dos empresaris Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis i Josep Bou, president d'Empresaris de Catalunya. I entrevista a Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Els entrevistadors Xavi Coral i Tian Riba, foren acompanyats en la conversa per Milagros Pérez Oliva i Fidel Masreal. Majoria homes per tant, una altra vegada. A destacar l’entrevista a la Consellera i Portaveu del govern, Neus Munté que respongué als dos empresaris i a Jordi Dalmases.

I, com sempre, a tots els programes del .CAT, Natza Farré fent els seus apunts amb visió de gènere sobre les diverses notícies que presenta ella mateixa.

 

 

Les Tertúlies. Fitxes dels programes

 

Tertulia ".CAT" TV3 19.11.2005

1h 20m 41 s

L'amenaça d'Estat Islàmic

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/lamenaca-destat-islamic/video/5565916/

Presentador: Xavi Coral

Periodista col·laborador 1: Tian Ribas

Temes: Estat islàmic / guerra – terrorisme / llibertat –seguretat / marginació joventut -propaganda

Tertúlia amb: Sami Naïr, sociòleg francès; Alberto Fernández, expert jihadista a internet; Xavier Porcuna, intendent i portaveu dels M. d'E.; Lurdes Vidal, experta IEMed; Najat Driouech Ben Moussa, experta identitats culturals; i Jordi Bordas, periodista

Video: Els atemptats de París: com afecten els joves musulmans?

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/els-atemptats-de-paris-com-afecten-els-joves-musulmans/video/5565788/

3m 39s

Tertulians: Zakaria Driouech i Imaad Melli, dos joves catalans musulmans

Video: El jihadisme a Catalunya, en xifres.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/el-jihadisme-a-catalunya-en-xifres/video/5565790/

1m 11s

Video: Alberto Fernández: "Bombardejar Síria no servirà de res. S'ha d'actuar sobre el terreny amb socis de la regió"

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/alberto-fernandez-bombardejar-siria-no-servira-de-res-sha-dactuar-sobre-el-terreny-amb-socis-de-la-regio/video/5565837/

13m 3s

Periodista col·laboradora 2: Natza Farré

----------------------

 

Tertúlia Els Matins de TV3. TV3 del 20.11.2015

Temes: Seguretat i terrorisme / política catalana: negociacions nou govern / política espanyola: pre-campanya 20D / mort de Franco

Presentadora: Lídia Heredia

Tertúlia amb: Josep Maria Reniu, Fidel Masreal, Astrid Alemany, Ismael Peña-López i el ninotaire Fer

Tertúlia (part 1) sobre seguretat i terrorisme

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-201115-part-1-sobre-seguretat-i-terrorisme/video/5565982/

38m 19s

Tertúlia (part 2) sobre política catalana i espanyola

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-201115-part-2-sobre-politica-catalana-i-espanyola/video/5565967/

29m 31s

Tertúlia del 20/11/15 (part 3) sobre els 40 anys de la mort de Franco

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-201115-part-3-sobre-els-40-anys-de-la-mort-de-franco/video/5565984/

26m 41s

FER explica les vinyetes del 20/11/15

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/fer-ens-explica-les-vinyetes-del-201115/video/5565969/

20/11/2015

3m 12 s

Entrevista 1: Xavier Domènech, d'En Comú Podem

Xavier Domènech: "El 24 de maig hi va haver una revolta republicana"

Entrevista 2: conseller d'Interior, Jordi Jané

Jané: "Demano que tinguem els ulls oberts i col·laborem amb els cossos de seguretat"

 

----------------------------

 

Tertúlia de “ 8 al dia”. 8TV 20.11.2015

La tertúlia, amb els ‘tres tenors’

http://www.8tv.cat/8aldia/videos/la-tertulia-amb-els-tres-tenors-6/19/11/2015 - 22:44h

37m 27s

Temes: política catalana

Presentador i entrevistador: Josep Cuní

Periodista col·laborador 1: Pere Martí, periodista

Periodista col·laboradora 2: Cristina Iglesias, periodista, a xarxes socials

Tertúlia amb:Manuel Milián Mestre, Lluís Foix i Joan Josep Queralt

Entrevistat: Antonio Baños diputat de la CUP

Antonio Baños: “Si el camí que portem fins ara fos desavalat per la militància, el traslladaríem a les negociacions”

--------------------------

 

Més 324. 324 20.11.2015

No hi ha programa en ser divendres

--------------------------------------

 

Tertúlia Els Matins de TV3 del 23.11.15

Tertúlia del 23/11/15 (part 1) amb Anwar Zibaoui

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-231115-part-1-amb-anwar-zibaoui/video/5566557/

49m 29s

Entrevistat: Anwar Zibaoui, coordinador de l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani (ASCAME)

Temes: L'alerta per un possible atac terrorista a Brussel·les / el control del govern espanyol als comptes de la Generalitat / Llibre política catalana tertulià /

Presentadora, entrevistadora i moderadora: Lídia Heredia

Tertúlia amb: Joan Queralt, Francesc Marc Álvaro, Marina Llansana, Ricard Fernández Deu i Mònica Sabata

Tertúlia del 23/11/15 (part 2) sobre el control del govern espanyol als comptes de la Generalitat

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-231115-part-2-sobre-el-control-del-govern-espanyol-als-comptes-de-la-generalitat/video/5566575/

22m 07s

Tertúlia del 23/11/15 (part 3) sobre política catalana

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-231115-part-3-sobre-politica-catalana/video/5566576/

25m 50s

Video entrevista: Lluís Rabell: "La fanfarronada de la desconnexió tindrà conseqüències"

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/lluis-rabell-la-fanfarronada-de-la-desconnexio-tindra-consequencies/video/5566540/

19m 00s

 

--------------------------------------

 

TERTÚLIA 8 al dia a 8TV. 23.11.2015

La tertúlia, sobre si la pressió de l’ANC desbloquejarà les negociacions

www.8tv.cat/8aldia/videos/la-tertulia-sobre-si-la-pressio-de-lanc-desbloquejara-les-negociacions/

30m 33s

Segona part

http://www.8tv.cat/8aldia/videos/la-tertulia-sobre-si-la-pressio-de-lanc-desbloquejara-les-negociacions/

Temes: ANC desbloquejarà les negociacions

Presentador: Josep Cuní

Periodista col·laborador 1: Pere Martí, periodista

Periodista col·laboradora 2: Cristina Iglesias, periodista, a xarxes socials

Tertúlia amb: Juan José López Burniol, Cristian Segura, Patrícia Gabancho i Rafel Nadal

---------------------------------------

 

Tertúlia Més 324 23.11.2015

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/mes-324-23112015/video/5566758/

1h 8 m 23 s

Tema 1: conseqüències dels atemptats de París

Altres temes: Presentació llibre: "L'espasa d'Al.là” / Les noves condicions del FLA / nou partit de centre sobiranista que vol fundar Artur Mas / corrupció

Presentador i entrevistador: Xavier Grasset

Tertúlia amb: periodistes Manel Cuyàs i Rosa Messegué, i els escriptors Bel Oliet, Joan Safont i Jordi Calvet Tertulians convidats:Karim Kemmat, un llibreter d'origen algerià, que va viure durant anys a Saint-Deníis. Jordi Calvet ha escrit el llibre "L'espasa d'Al.là”

-------------------------------------------

 

".CAT". TV3 26.11.2015

Amb Neus Munté i cara a cara entre empresaris

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/-cat-amb-neus-munte-i-cara-a-cara-entre-empresaris/video/5567601/

1h 23m 07s

Entrevista a: Neus Munté. "JxS s'ha mogut. Ara cal que ho faci la CUP"

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/neus-munte-jxs-sha-mogut-ara-cal-que-ho-faci-la-cup/video/5567573/

29m 22s

Entrevista a: Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. Els farmacèutics pregunten i la vicepresidenta Munté respon.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/els-farmaceutics-pregunten-i-la-vicepresidenta-munte-respon/video/5567594/

16m

Cara a cara entre Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis i Josep Bou, president d'Empresaris de Catalunya

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/cara-a-cara-entre-albert-pont-i-josep-bou/video/5567602/

23m 41s

Presentador: Xavi Coral

Periodista col·laborador 1: Tian Ribas

Temes: negociacions JxS i CUP / declaració d'inici del procés / pla de xoc / visió dels empresaris sobre la situació econòmica i política /

Tertúlia amb: consellera Neus Munté,  Milagros Pérez Oliva i Fidel Masreal

Periodista col·laboradora 2: Natza Farré

---------------------------------------------------------

 

Tertúlia Els Matins de TV3. TV3 1.12.15

Temes: negociacions JxS i CUP / el TC i la declaració independentista / Canvi climàtic

Tertúlia del 01/12/15 (part 1) sobre les negociacions entre JxSí i la CUP

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-011215-part-1-sobre-les-negociacions-entre-jxsi-i-la-cup/video/5568466/

1h 2m 54s

Tertúlia del 01/12/15 (part 2) sobre el TC i la declaració independentista

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-011215-part-2-sobre-el-tc-i-la-declaracio-independentista/video/5568494/

18m

Tertúlia del 01/12/15 (part 3) sobre el canvi climàtic

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-del-011215-part-3-sobre-el-canvi-climatic/video/5568495/

14m 53s

Entrevista a: Eva Granados: "La paràlisi que veiem al Parlament és la mateixa que la del govern"

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/eva-granados-la-paralisi-que-veiem-al-parlament-es-la-mateixa-que-la-del-govern/video/5568463/

27m 04s

Entrevistadora: Núria Solé

Tertúlia amb: Vicent Sanchis, Marta Lasalas, Olga Ruiz, Laia Bonet i Antoni Dalmau.

 

Entrevistada: Eva Granados

Entrevistat: Jordi Turull: "Si hi ha voluntat d'acord, seguim; si no, siguem honestos i diguem-ho"

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/jordi-turull-si-hi-ha-voluntat-dacord-seguim-si-no-siguem-honestos-i-diguem-ho/video/5568479/

13m 14s

------------------------------------------------------------

 

TERTÚLIA 8 al dia a 8TV el 1.12.2015

Joan Carles Girauta: “Que el PP guanyi les eleccions no li garanteix governar”

http://www.8tv.cat/8aldia/videos/joan-carles-girauta-aquesta-nit-a-8-al-dia/

39m 08s

Temes: Eleccions 20D / Políica catalana i espanyola

Enquesta: JXSí i la Cup haurien d’admetre el fracàs de l’actual procés

Presentador: Josep Cuní

Periodista col·laborador 1: Pere Martí, periodista

Periodista col·laboradora 2: Cristina Iglesias, periodista, a xarxes socials

Tertúlia amb: Lola García, Montserrat Nebrera, Sergi Pàmies, periodistes

Tertulià convidat: Joan Carles Girauta, candidat de Ciutadans a les eleccions del 20 de desembre

-----------------------------------

 

Tertúlia Més 324. 324 1.12.2015

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/mes-324-01122015/video/5568696/

1h 7m 7s

Tema 1: negociacions entre Junts pel Si i la CUP / Legitimitat – Legalitat /

Altres temes: VIH- SIDA

Presentador: Xavier Grasset

Tertulians: Gemma Aguilera, Astrid Bierge, José Antich, periodistes i amb l'escriptor Jordi Gràcia

Tertulia convidat: Jaume Soler, l'ex-alcalde d'Arbúcies i un dels fundadors de la CUP

Entrevista a: Bonaventura Clotet, cap de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-bonaventura-clotet-cap-de-la-unitat-de-vih-de-lhospital-germans-trias-i-pujol/video/5568701/

15m 50s

Video: Andreu Mas-Colell diu ara: "Riguin el que vulguin, però paguin!"

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/andreu-mas-colell-diu-ara-riguin-el-que-vulguin-pero-paguin/video/5568690/

2m 09s

-------------------------------------------