Vera Giró presenta Origen, l’Observatori de Gènere en noticies de televisió

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Origen

 

L'Observatori regular per la igualtat de gènere en notícies (ORIGEN) ha nascut per contribuir a l'eradicació de la violència masclista. Analitza la cobertura informativa de sis canals de televisió: TV3, La Sexta, Cuatro, Antena 3, TVE i Telecinco.

 

Cada setmana elabora un 'Apunt' d'anàlisi sobre una informació emesa per un d'aquests canals i el fa arribar a periodistes i mitjans de comunicació, grups de docents o activistes que treballen en l'abolició de les violències. Vera Giró n'és una de les seves investigadores.

 

Origen 1

 

Com explicaries les raons de la creació d'ORIGEN i perquè heu optat per fer aquests 'apunts' sobre sis canals de televisió?

A nivell de periodistes i investigadores de mitjans vam pensar què estava a les nostres mans per contribuir a l'eradicació de les violències masclistes. Les cadenes estan escollides a nivell estatal per poder abastar un públic més general, tenint en compte que són les que tenen més audiència.

Com en feu el seguiment?

Ens el repartim entre l'equip. Donem prioritat als telenotícies de nit, que cobreixen totes les informacions que passen durant el dia, i als del cap de setmana, perquè tenen més temps i es poden esplaiar en segons quins temes.

En un dels apunts detecteu que en la notícia sobre la detenció del presumpte assassí d'Eva Blanco, s'ignorava el caràcter masclista de l'acció en les informacions de Telecinco i La Sexta.

Sí, però també hem trobat algunes pràctiques bones. No tot és negre. La nostra intenció és anar posant el focus en les coses que es fan bé i en les que no es fan tan bé. Criticar i proposar millores. Que sentin que estem 'controlant'.

Aquests 'bons elements' els assenyaleu en la cobertura de TVE d'un feminicidi, el passat 23 de novembre. A la mateixa informació també hi detecteu errors, però.

L'elogi que hi ha en aquest apunt i que també hem trobat en d'altres exemples és que no tracta la informació sobre violència masclista com un simple succés sinó com un fet que passa a nivell general, com un problema social, i l'emmarca dins el 'feminicidi' o la 'violència masclista'. No ho tracta com si fos un accident de cotxe, per exemple.

Què en feu dels apunts que elaboreu?

Els enviem setmanalment a les periodistes que creiem que els poden ser útils. A més, organitzarem trobades amb periodistes i entitats per analitzar-los.