"Menor o no, decideixo jo"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

                                                     Femen Senat

@FemenSpain


El càlcul electoral del PP deixa desprotegides a més de 400 menors
El PSOE i associacions de dones demanen al PP que retiri la reforma de la llei de l'avortament

El Ple del Senat va aprovar la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, impulsada pel PP, i que imposarà el consentiment patern o matern a les noies de 16 i 17 anys que acudeixin a avortar. Tot i el desacord de les dones i de la societat en general i en contra de la situació real que evidencien les dades sobre les joves que interrompen voluntàriament el seu embaràs als territoris de l'estat espanyol.

La reforma de la Llei, que ja va ser aprovada pel Congrés el passat 16 de juliol amb els 184 vots a favor del Grup Popular, els cinc d'Unió i un de Fòrum Astúries, arribà al Senat per completar la seva tramitació amb la intenció del PP que no s'incorporessin canvis per a la seva publicació directa del BOE. Així, es conclou el tràmit d'aquesta iniciativa que el Grup Parlamentari Popular va registrar al Congrés després que el Govern retirés la reforma de l'avortament que havia plantejat el Ministeri de Justícia, un projecte que proposava la instauració d'un sistema de supòsits més restrictiu que el vigent des de 1980 i desaparició que va implicar la sortida d'Alberto Ruiz Gallardón.

Malgrat que els i les populars defensin aquesta reforma al·legant una desprotecció generalitzada de les dones de 16 i 17 anys, la veritat és que segons dades de ACAI -Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'embaràs- i considerant a més les xifres del mateix Ministeri de Sanitat, les menors que no van poder comunicar als seus tutors o tutores la situació representen tan sols un 0'44% del total de dones que avorten a l'estat espanyol, entre 400 i 500 en funció de l'any objecte d'estudi. Són dones de 16 i 17 anys en situació d'en risc social, familiar, vital o personal.

Del total de dones de 16 i 17 anys que segons l'informe de Sanitat van avortar l'any 2013 (4010 dones); solament un 12'38% no va poder comunicar als seus pares la situació (496 menors). En atenció a la pràctica diària en els centres d'ACAI, aquest percentatge podria haver disminuït durant els anys 2014 i 2015, éssent en aquests moments la xifra d'un 9%, és a dir un descens percentual de 3 punts (menys de 400 dones). En conseqüència, "la suposada afectació generalitzada de desprotecció que pateixen les menors i que permet al PP apuntalar la seva reforma, falta a la veritat, no té rigor i només es pot entendre en termes polítics i ideològics", asseguren des d'ACAI.


Femen


Una activista de Femen va irrompre aquest dimecres al Senat per protestar contra la reforma imposada pel PP. Amb l'eslògan "Menor o no, decideixo jo", la jove va expressar el seu total desacord amb la política anti-elecció del PP. "Estem en contra de retallar en un dret bàsic com és l'avortament, no permetrem que se'ns arrabassi un dret pel qual hem lluitat durant anys i anys. De la mateixa manera que ens neguem a reconèixer a les dones menors com a dones de segona que hagin de ser tutelades pels seus pares per decidir si volen ser mares o no", ha assegurat l'organització a través de la pàgina de Facebook.

La legislació espanyola estipula que amb aquesta edat, la menor pot consentir mantenir relacions sexuals amb persones majors d'edat. "Si podem consentir, podem decidir", reclama Femen. "Que no ens tractin com a nenes, perquè aquesta és una estratègia més del govern per potenciar la vigilància sobre el cos de les dones, el control sobre totes nosaltres. Som les úniques sobiranes dels nostres cossos. L'avortament lliure, segur i gratuït és un dret universal per a totes les dones, independentment de la seva edat".


Decidir ens fa lliures

En una roda de premsa al Senat, el grup socialista ha promès que, si governa, derogarà aquesta modificació legislativa.

La portaveu d'Igualtat del PSOE al Congrés, Ángeles Álvarez, ha acusat el PP de finançar a organitzacions que atempten contra els drets de les dones i ha dit que aquesta reforma suposa una "compensació" per als sectors més conservadors del partit, oferint "en sacrifici la llibertat i la salut de les dones".

La portaveu de Sanitat en el Senat, Encarna Linares, ha subratllat que "avui és un dia lamentablement trist per al Senat, perquè molt ens temem que el PP continuarà endavant amb aquesta maleïda reforma de la llei de l'avortament". Segons la seva opinió, el PP condemnarà definitivament a les joves més vulnerables "mentint, faltant a la veritat i ocultant el que realment pretén" amb una reforma "ideològica", que abocarà a les dones a avortaments "insegurs, clandestins, amb riscos per a la salut i amb una inseguretat jurídica i sanitària sense precedents".

La ginecòloga Isabel Serrano, portaveu de la plataforma 'Decidir ens fa lliures', integrada per més de tres-centes organitzacions i professionals que han defensat la Llei de l'avortament l'any 2010, ha coincidit a assenyalar que avui és "un dia trist" per a les joves i per a les dones. Ha destacat que amb aquest canvi legislatiu les joves que estan en una situació de vulnerabilitat a causa de conflictes familiars hauran d'anar a un jutge per poder avortar. Segons l'experta la reforma portarà com a conseqüència que aquestes persones hagin de recórrer a avortaments clandestins o avançats amb conseqüències greus per a la salut.