AmecoPress, Premi Participando creamos espacios de Igualdad

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Agències

 amecopres

Les quatre premiades. Foto: AmecoPress

En la categoria de Comunicació Ameco rep el Premi Participando creamos espacios de Igualdad, concedit pel Consell de les Dones del Municipi de Madrid, en aquesta edició han reconegut a més la tasca de Josefina Molina, Gala León i Lola López Frutos.

 

No són uns premis qualsevol. Estan concedits pel Consell de les Dones del Municipi de Madrid, reconeixen el compromís personal i col·lectiu de dones a favor de la Igualtat. L'elecció es realitza mitjançant un sistema de votació oberta en la qual té molta importància el moviment de dones. Potser per això, ahir, en el lliurament dels guardons, en una sala plena, hi va haver espai per a la denúncia, la reivindicació i el riure. Josefina Molina, va ser premiada en la categoria d'Art i Cultura, Gala León, en Esport, i Lola López Frutos, per la categoria de Participació.

 

amecopres

Les quatre premiades. Foto: AmecoPress

 

 

Només començar, Lourdes Hernández Ossorno va esmentar alguns dels objectius de la lluita del moviment de dones a la ciutat de Madrid: el reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones, acabar amb la violència de gènere, que cap maltractador aconsegueixi obtenir la custòdia dels fills i filles, la conciliació i la fi de la bretxa salarial entre d'altres. Amb aquest to "lluitador" va anar donant pas a les premiades, amb ajuda de representants institucionals i integrants del Consell de les Dones de Madrid.

 

 

foto 2 ameco

Panoràmica de la sala. Foto: AmecoPress

 

 

La primera a recollir el guardó -de mans de Rocío de la Hoz Gómez- va ser Josefina Molina, que el va dedicar a les seves companyes de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals -CIMA-, de la qual és fundadora i sòcia d'honor.

 

 

 

foto 3 ameco

Josefina Molina recollint el premi. Foto: AmecoPress

 

 

En la seva intervenció, Josefina Molina va reflexionar sobre les barreres masclistes que hi ha al món de l'art i va compartir algunes dades recollides en un document realitzat per CIMA per al seu lliurament als partits polítics. Les xifres indiquen per exemple que si bé en els últims 20 anys, la majoria de les persones que es llicencien a les nostres universitats són alumnes, només un 7% de les pel·lícules estan dirigides per dones, només un 5% d'autores reben el Premi Nacional de Narrativa i només comptem amb un 16% d'obres teatrals en mans de directores. "És un tema polític", va emfatitzar Josefina Molina, "i s'han d'aplicar mesures".

 

Llei d'Igualtat

Entre altres propostes, l'aplicació de la llei d'Igualtat va ser reclamada en diverses ocasions durant l'acte. Marta Ortiz, presidenta de l'Associació Espanyola de Dones Professionals dels Mitjans de Comunicació (Ameco), va recordar al recollir el premi que aquesta normativa només "recomana" i que encara el seu compliment deixa molt a desitjar. "La mateixa realitat que ha descrit Josefina Molina en el camp de les arts, és aplicable per al món dels mitjans de comunicació", va dir.

 

 

 

foto 4 ameco

Ameco recollint el premi. Foto:AmecoPress

 

 

La informació des de la perspectiva de gènere implica dues línies de treball. En primer lloc, l'elaboració d'informació d'actualitat, aplicant la perspectiva de gènere -és a dir, la informació convencional que cada dia és recollida pels mitjans generalistes però des d'una òptica i tractament no sexista- i, en segon lloc, la inclusió en l'agenda mediàtica de temes absents, protagonistes invisibles i espais que tradicionalment no són recollits pels mitjans de comunicació de masses. Aquesta és la tasca que tracta de desenvolupar "la nena bonica" de Ameco, com la va descriure Lourdes a la presentació, l'agència Amecopress.

 

 

 

foto6 ameco

 Cristina P. Fraga, directora de Amecopress. Foto: AmecoPress

 

 


"Seria desitjable que la comunicació en gènere formés part de la formació des de les mateixes facultats i per descomptat arribés als mitjans", va dir Cristina P. Fraga, directora de l'agència, que va assegurar que encara ara els mitjans als quals arriba la informació d' Amecopress, elaborada amb un llenguatge no sexista "creuen que ens hem equivocat i ho canvien". Va elogiar la tasca de les agències de gènere i xarxes llatinoamericanes amb les que mantenen una estreta relació de col·laboració.

 

 

foto7ameco

 Gala León. Foto: AmecoPress

 

 

 

La tercera en pujar a recollir el premi va ser Gala León. La tennista ha estat premiada per haver hagut d'enfrontar la dura situació de ser qüestionada com a seleccionadora nacional de la Copa Davis. "En molts casos les crítiques que se li han fet no han estat relacionades amb la seva vàlua, sinó amb la seva condició de dona, la qual cosa és inacceptable", va explicar Lourdes a la presentació de la premiada. León, que va dedicar el guardó a totes les persones que li donen suport en la difícil situació a la qual s'enfronta cada dia, va recordar també a tantes dones que es troben amb barreres en el desenvolupament de la seva carrera com a esportistes i entrenadores pel fet de ser dones.

 

 

 

ultima foto ameco

 Lola López. Foto: AmecoPress

 

En la categoria de Participació, el premi del Consell de les Dones de Madrid va recaure en Lola López Frutos, presidenta del Centre Cultural de la Dona del barri de Lucero. Militant feminista, Lola va assegurar que "seguirem defensant tots els drets que ens pertanyen". Aquesta activista incansable va anunciar que s'està formant una coral de dones, "para dar  el cante y pelear cantando".