La Directora executiva Onu dones visita Colòmbia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Pau i Resolució de conflictes

 

Colombia 22

Foto: ONU Mujeres/Ryan Brown

 

La directora executiva d'ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ncguka, ha visitat per primera vegada, en viatge oficial, Colòmbia, els dies 8 i 9 de Maig. Ha estat acompanyada per la directora Regional, Luisa Carvalho, i la Representant d'ONU Dones a Colòmbia, Belén Sanz.   

Han tingut reunions amb representants de la societat civil, institucions governamentals, així com del sector empresarial i representants de la comunitat internacional.

Durant aquest viatge també es va desplaçar al Departament d'Antioquia interessant-se per conèixer experiències d'organitzacions de dones, que estan duent a terme una important tasca, treballant per la pau territorial i ha tingut ocasió d'observar els esforços que estan realitzant les institucions locals, per promoure els drets de les dones i l'equitat de gènere. Així com ressaltar la importància del paper que duen a terme les dones en escenaris post-conflicte, i la necessitat d'integrar les dones en la participació política per al procés de desenvolupament.

A Marinilla, departament proper a Medellín, es va reunir amb dones supervivents i lidereses de la Pau. Les dones rurals van explicar a la directora executiva les dificultats reals a què s'enfronten relacionades a l'accés, propietat i tinença de la terra.

Aquest viatge ha servit per conèixer els avenços que han aconseguit les dones en la construcció del procés de pau, incloent propostes. La senyora Mlambo-Ncguka, ha reafirmat el suport de Onu Dones a aquest important procés.

Rosa Emilia Salamanca, de l'ONG CIASE, va ser una de les representants de la societat civil que es va reunir amb la directora executiva, també Bibiana Peñaranda la qual és representant de l'organització Mariposas de Alas Nuevas, de Buenaventura, que defensa els drets de les dones desplaçades pel conflicte armat i comentà: "En la Taula de Negociacions de l'Havana varem manifestar que les dones som subjectes polítiques i pactants de la pau".

 

Colombia2

En primer plano, Rosa Emilia Salamanca. Foto: ONU Mujeres/Ryan Brown

 

"El que vostès han aconseguit no és només un avanç per a les dones colombianes: les seves aportacions a la construcció de pau serveixen d'inspiració per a totes les dones en situació de conflicte al món", els va manifestar, afirmant estar impressionada pel grau d'organització i pels importants avenços.

La reunió amb el sector privat, que va ser convocada conjuntament amb la Xarxa Pacte Global, es van citar importants empreses colombianes com Telefónica Movistar, Caracol TV i la Federació Nacional de Cafeters. Les i els empresaris van expressar a la Directora Executiva l'interès d'incloure en els seus programes eines per aconseguir l'apoderament econòmic de les dones, el que va ser recollit amb atenció per la Sra. Mlambo-Ngcuka, que va instar a les i els representants del sector empresarial a realitzar canvis decidits per aconseguir la igualtat de gènere. "Necessitem que les empreses es comprometin a trencar el sostre de vidre que impedeix a les dones incorporar-se al mercat laboral en igualtat de condicions", va manifestar la Sra. Mlambo-Ngcuka.