D'Igualada al Nepal en ajut humanitari

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Violències

 

maribel

 

OPINIÒ

Patrícia Marimón és metgessa - traumatòloga i treballa a l'Hospital d'Igualada. Aquest dimecres ha marxat cap al Nepal en expedició d'ajut humanitari després de la situació d'emergència generada per l'extraordinari terratrèmol que ha patit aquest petit però entranyable país.

A molts i moltes ens han colpejat fortament les imatges que ens arriben del mateix terratrèmol i les seves conseqüències.

 

Camí de les zones perjudicades més allunyades de la capital

El Nepal és un país ric en muntanyes i espiritualitat, però fràgil en les seves infraestructures. Són conscients que el seu país està sotmès –de forma intermitent- a petits terratrèmols cada 80 anys i de més gegants –com l'actual- cada cinc cents anys (més o menys). L'epicentre del terratrèmol s'ha situat més a l'oest de Katmandú, prop de Pokara, però els seus efectes més catastròfics s'han donat al nord-est de Katmandú, a mig camí de l' Himalaya, on ha sorprès a escaladores i escaladors assentats en camps base per accedir al cim més alt, però també ha devastat edificis sencers de la capital amb els seus temples tan emblemàtics. Han desaparegut els edificis que conformen els habitatges de la població i, a banda, encara hi ha zones més al nord on no s'hi ha pogut ni arribar (els vuit mil metres condicionen sobre manera el seu accés).

 

Els sentiments solidaris, si són vius, es desperten

En conèixer els fets ens ha envaït un sentiment d'ensurt però també d'immediata empatia per la gent d'allà. L'impacte de la destrucció tan gran de vides humanes i també del seu patrimoni ha posat en marxa nombrosos dispositius d'emergència a nivell mundial, tan per part dels governs amb la ciutadania afectada pel terratrèmol com també d'aquelles ONG que viuen i es desviuen per ajudar en aquests casos.

 

De turisme primer, de compromís fins sempre

Patrícia Marimon i el seu company Santi Pons varen anar al Nepal, per primera vegada, l'any 1989, però han continuat viatjant-hi amb assiduïtat, implicats en projectes solidaris diversos. Els primers anys la Patrícia va ser Directora del Projecte Social d'ajut a les persones necessitades, però més tard va col·laborar en un orfenat que regentava un Monestir del Nepal que col·laborava amb el que hi ha a Begues (al Garraf), maldant per la escolarització dels infants.

 

Sano Sansar al Nepal, Petit món a Catalunya

El 2008 va donar suport a Maiti Nepal, un projecte pensat per acollir les noies joves –gairebé nenes- que eren repudiades per les seves famílies quan tornaven de l'explotació sexual a que havien estat sotmeses a la Índia. Per instruccions del govern, però, aquest centre es va obrir per a infants orfes, tant per a nens com per a nenes. És l'orfenat Sano Sansar, que a Catalunya és la Fundació Petit Món, de la que la Patrícia Marimon i el seu company Santi Pons en són membres en primer terme. 

 

Material de subsistència d'acord amb l'experiència

A banda del seu treball professional, la Patrícia hi portarà ajut de subsistència i suport sanitari de primer ordre, ja que la gent que hem pogut l' hem ajudat a completar un equipatge de recursos i material necessari a partir d'una llista que, des de la professionalitat i l'experiència d'allò que es pot necessitar en aquests casos, ens va facilitar: mantes tèrmiques de les que fan servir les ambulàncies, pastilles o ampolles petites de clor per desinfectar l'aigua i potabilitzar-la, sals de rehidratació en sobre, tovalloletes i gel desinfectant de mans, analgèsics, antidiarreics i antibiòtics, mascaretes, sopes de sobre o menjar deshidratat, entre altres.

 

Ajut a l'altra casa des de l'Hospital

Patrícia Marimón ha estat sovint al Nepal i el coneix bé. Potser passarà per Jorpati, als afores de Katmandú, per veure en quina situació està l'orfenat Sano Sansar, però enfilarà la carretera que porta cap a la frontera tibetana passant per Bakstapur (aquesta altra gran ciutat del Nepal) per tal d'arribar a l'Hospital de Banepa, que és la seva destinació durant el mes de permís laboral que ha obtingut.

 

Uns ajuts primordials i necessaris

De vegades dubtem o posem en qüestió el sentit de l'ajut humanitari que ofereixen moltes ONG. En aquest cas ho tenim a mà, ben a prop i transparent. Si voleu podeu fer les vostres aportacions al compte de la Fundació Petit Món en la certesa que arribarà de forma ràpida i directe a la seva destinació.

 

*El Número de compte és ES2321003025922200625607, anoteu en el concepte de l' ingrés "ajut afectats terratrèmol" i, si ho necessiteu, faciliteu també el vostre nom, DNI i adreça de correu electrònic per tal de que se us faciliti un certificat de donació.
Bon viatge i bona feina, Patrícia Marimón. Que el nostre suport i anhel t'ajudi a no defallir davant tanta destrucció.