Bolívia, el mateix govern amb parlament paritari

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Bolivia parlamento

Bolívia inicia una nova legislatura amb un dels parlaments més paritaris del planeta, on les dones tenen una participació de 79 representants, gairebé similar a la dels homes, que arriben a 80 parlamentaris.

Evo Morales, que va prendre aquesta setmana possessió del seu tercer mandat de govern amb un ampli control polític dels poders de l'Estat, té en el seu haver un creixement econòmic sostingut del voltant del 5% en l'última dècada, la reducció de la pobresa extrema, creixement de la classe mitjana i l'eliminació de l'analfabetisme, entre d'altres índexs econòmics i socials positius que li han valgut la reelecció per una àmplia majoria de vots.

Si en l'haver hi ha bones xifres, en el deure es troben en vermell els números de casos de corrupció i especialment la violència de gènere i els feminicidis. L'atenció a la desigualtat de gènere va provocar crítiques a la gestió que va concloure i va motivar campanyes electorals. A això s'hi sumen constants comentaris d'índole masclista realitzats per Evo Morales i molt difosos pels mitjans.

 

Senyals

Pel que sembla un dels objectius del nou govern és modificar la seva imatge respecte a gènere, donar més espai visible a les dones i buscar frenar els feminicidis. En els últims mesos es van aprovar lleis per sancionar de manera més ràpida i amb més duresa aquest tipus de crims, cosa que va començar a ocórrer tot i que encara queden molts casos pendents de judici.

En l'acte simbòlic de presa de comandament, Morales va donar senyals que hi donaria  importància en la seva nova gestió. Va afirmar que és vital "tornar a l'equilibri, necessitem una revolució en la justícia, en el pensament, en la salut, en l'educació".

 

 

Bolivia-genero en legislativo

 

 

"El matriarcat"

El flamant president del Senat, Alberto Gonzales, va dir a les i als parlamentaris que s'han de preparar per al "matriarcat" que liderarà en aquesta gestió. En el Parlament, repeteix com a presidenta Gabriela Montaño.

Les caps de bancada del majoritari partit de govern i d'altres d'oposició són també dones: Juana Quispe (MAS), Jimena Costa (UD) i Norma Piérola (PDC). No passa el mateix al  Senat, on les tres direccions de bancada són homes.

A la Cambra de Diputats hi ha més dones (63) que homes (60), mentre que al Senat la majoria són els homes (20) enfront de les dones (16).

 

Major representativitat

La paritat en l'elecció de representants davant l'Assemblea Legislativa Plurinacional, que estableix llistes de candidatures en la mateixa proporció entre homes i dones, amb presència intercalada d'uns i altres i amb suplències també de l'altre sexe, ha aconseguit una major representativitat femenina al parlament bolivià.

Aquest sistema d'elecció ja va permetre a Bolívia estar entre els països del món amb major paritat en la representació política en el seu parlament. A Llatinoamèrica, els països amb forta presència femenina són Equador, Mèxic, Costa Rica i Nicaragua.

 

Més informació:

Bolívia