Una vida de lluita mèdica i social contra el càncer

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Terapies alternatives

alt

 

La Fundació Tècnica i Humanisme realitza la seva festa anual el 14 de desembre al Ciyt Hall Barcelona, i la doctora Caterina Madroñal hi farà la seva aportació sobre el treball dels 15 anys de la Fundació, de la qual ella és coordinadora.

En aquesta festa que es farà el diumenge a la tarda (*) també se celebren els 30 anys de l'Institut d'Oncologia Clínica, IDOC, dedicat a la lluita contra el càncer, que va impulsar la creació de Tècnica i Humanisme. Com és habitual la recaptació d'aquest acte anirà per als programes i projectes solidaris de la Fundació.

Caterina Madroñal Lleyda és metgessa oncòloga de IDOC, centre del qual n'és co- fundadora, com també ho és de la Fundació que van posar en marxa el 1999. Va ser un pas més és la seva lluita contra el càncer: "Necessitàvem vincular els avenços tecnològics de la medicina en els tractaments contra el càncer, amb el creixement humà i espiritual dels pacients. Volem sobretot, atendre la vessant social i psicològica dels afectats i afectades per càncer, així com les necessitats educatives en matèria de salut de la societat, especialment, dels més joves".

 

 

alt

 

 

Madroñal, especialista en medicina interna, cures intensives i oncologia mèdica, a més de la seva dilatada experiència en l'àrea assistencial, s'ha dedicat a la investigació, sobretot a la oncològica de tumors de mama, ginecològics i en els últims anys, de pulmó, en diverses  institucions nacionals i internacionals. Madroñal és sòcia fundadora de societats com la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, forma part de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), de l'Organització Europea per a la Recerca i el Tractament del Càncer (EORTC), i figura en la llista d'una àmplia llista d'institucions internacionals. Al principi de la tardor va passar dos mesos a l'Equador, fent formació a la Universitat Católica, sobre la cura i atenció al càncer (Veure foto a dalt).

 

 

Una festa solidària de gran tradició.

 

 

alt

 

 

 

En aquesta festa anual, la Fundació sempre compta amb la col·laboració desinteressada de músics, artistes i amistats. En aquesta edició, de la qual és directora artística Laura Simó, hi actuaran: A Twits of Jazz (amb la pròpia  Simo, Carme Canela i un trio de músics); la coral Units pel Gospel (directora: Laura Flores); el cor oficial del Col·legi de Metges de Barcelona (Director: Dr Jordi Craven); Rosario Casellas (guitarra) i Marta Sogas (piano); Nil Tena (flauta travessera i el Grup Màrfil (música dels 60 i 70). També es cantaran cançons nadalenques a capella, i hauran moltes sorpreses.

 

 

 

alt

Laura Simó

 

La Festa de Nadal l'organitza el voluntariat de la Fundació com a culminació d'un any de realització de tallers, conferències, i de desenvolupament del programa de "Prevenció del càncer i hàbits saludables de vida en les escoles". Una de les activitats de la Fundació segueix sent repartir la "Guia d'Autoajuda en els processos de quimioteràpia", editada el 2008 i de la qual ja se n'han fet diverses reedicions, perquè segueix sent molt reclamada en els tractaments que es realitzen contra el càncer.

Un dels principals objectius que es va fixar la Fundació va ser desenvolupar un voluntariat que donés suport emocional als pacients que estan rebent tractaments oncològics amb Quimioteràpia o Radioteràpia. I vam comprovar que la majoria del voluntariat eren dones, i elles mateixes demanaven formació. I així amb el pas del temps van anar sorgint nous objectius. Actualment, destaquen el projecte "Educació Escolar per a la Lluita contra el Càncer", un programa destinat al foment de la salut i la prevenció del càncer entre la població infantil i juvenil. Des de fa 2 anys es porta endavant un conveni amb la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador, a Santo Domingo, parell a impartir l'assignatura d'Oncologia dins de l'Especialitat d'Infermeria i Ciències de la Salut. Aquest any, s'ha aconseguit iniciar el projecte de prevenció del càncer a escoles a la demarcació de Santo Domingo de los Colorados. I segons ens explica Madroñal: "S'està desenvolupant amb gran èxit un programa similar al que es porta a terme al nostre país, per tal de poder oferir a la mainada i a la joventut una educació en hàbits de vida saludables".

 

 

 

alt

 

 

 

A la Fundació veuen amb gran sastifacción com "el voluntariat ha anat creixent en aquests anys, i majoritàriament són, persones ja guarides però que han patit càncer i els seus tractaments". Encara que des de fa temps s'intenta incorporar a la gent més jove a les accions de la Fundació. I per aquesta raó s'està potenciant el programa "Prevenció del càncer i hàbits saludables de vida en les escoles", que es va iniciar fa 14 anys destinat al foment de la salut i la prevenció del càncer entre la població adolescent, amb tallers, xerrades i conferències.

La Fundació també participa en projectes de recerca per al control i tractaments de tumors diversos, al costat de equips clínics, i col·labora en el finançament del seu treball. D'altra banda, de mica en mica ha anat ampliant els seus camps d'actuació internacional, i desenvolupen diversos projectes solidaris, de cooperació i desenvolupament de comunitats de països com: Txad, Moçambic, Camerun i l'Equador, coordinant i portant a terme diversos programes de tipus sanitari i educatiu.

 

 

 

(*) City Hall, Rambla de Catalunya 2. des de les 18 a les 21 hores. Les entrades es poden comprar allà mateix, o amb antelació, a la recepció de IDOC (C/Gironella, nº 6, 1r pis, despatx 10, telèfon, 625.032.425).

L'entrada es considera una aportació especial a la Fundació i costa 15 euros. Durant la festa hi haurà xocolata amb xurros i es sortejaran diverses cistelles de regals.