Ensenyem en igualtat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Infància i Adolescència

Macu Gimeno

 

 

OPINIÓ

Unitats Didàctiques de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical per a prevenir la violència contra les dones.

Al marge de diferenciar-la amb la domèstica o amb altres tipus de violència per raó d'odi cap a una raça, creença, etc. , la violència que s'exerceix contra les dones, que anomenem de gènere, masclista, terrorisme patriarcal, etc., és exercida només per homes i sobre les dones, simplement pel seu sexe. Aquesta és la premissa bàsica per entendre perquè ens agredeixen i maten.

L'origen es troba en la històrica discriminació de les dones respecte als homes en tots els àmbits i cultures. Naix en la divisió sexual del treball i els rols que se segueixen perpetuant i que s'assignen a xiquetes i xiquets des de ben prompte. Deixar el color blau només als xiquets i el rosa a les xiquetes té molta més importància que la que sembla creure la majoria de la societat. En un futur, i a través de l'educació que estan rebent les criatures, les xiquetes aprendran a ser sexis, submisses, mares, cuidadores. Ells a ser forts, a eixir a cercar el pa per a la seua família. Així segueix funcionant la cosa.

La piràmide de la violència ens ensenya que hi ha una tipus d'aquesta que està socialment tolerada i, en molts casos, vitorejada, però que és on es fonamenta la punta de la piràmide, la violència física que acaba amb l'assassinat de les dones, la trata i tràfic, les mutilacions. Aquestes són violències visibles i censurades, i- en molts països- penades. Però en absolut es treballa per a prevenir-les des de la base. Hi ha una altra violència masclista més subtil i simbòlica exercida a través dels mitjans de comunicació, la violència disculpada en les tradicions culturals i religioses o la violència institucional tolerada i silenciada.

A l'Estat espanyol més de 600.000 dones pateixen maltractaments cada any. En un any, han estat assassinades 65 dones i xiquetes, 9 al País Valencià. Però els governs no fan sinó retallar en prevenció, ajuda, assistència. En absolut s'inverteix en prevenció o educació. Amb el Govern del Partit Popular hem perdut qualsevol esperança d'educar en igualtat.

Els principis coeducadors de convivència i no discriminació, d’educació en valors humans, imprescindibles per a previndre la violència masclista i la no discriminació per raó de sexe, han estat eliminats amb la LOMQE, que tanmateix subvenciona centres que segreguen per sexe.

Per açò, com en tantes altres coses, la iniciativa privada està suplint a l'estat en les seues obligacions. Són les ONGs i entitats sense finalitats de lucre les que ofereixen ajuda psicològica, legal o assistencial a dones en risc o situació de maltractament. Són les i els professionals interessats en la prevenció les que cerquen materials per a treballar des de l'escola, des de ben d'hora, continguts coeducadors.

L’Organització de Dones de la Confederació Intersindical, conscient de la importància d'educar en igualtat per a eradicar aquesta xacra, elabora tots els anys unes Unitats Didàctiques pensades per a treballar els temes de la violència contra les dones i les seues diverses formes; els rols i estereotips socials que hi contribueixen; les noves tecnologies i xarxes socials com a instruments per a exercir-la; la violència simbòlica: els cànons de bellesa femenina, publicitat i els mitjans de comunicació, l'ús del llenguatge sexista o els micromasclismes. Tot com una eficaç ferramenta per a previndre la violència de gènere a través de l’educació en igualtat.

Aquestes unitats són el fruit del treball desinteresat de dones de diferents sindicats i territoris de la Confederació Intersindical. Un orgull de treball ben fet que any rere any ens demanden els centres educatius, però també persones que volen educar a casa les seues criatures en igualtat.

Les unitats abasten dónes de l'Educació infantil, educació primària (cicles primer i segon); educació secundària ESO (1º a 4º); Batxillerat; Formació professional i FPD de persones adultes.


Són gratuïtes i qualsevol pot descarregar-les de la web confederal (en castellà), o en els diferents territoris i llengües (en valencià, web d'Intersindical).

I com per a nosaltres treballar a favor de la igualtat en les escoles és una labor de tot l'any, altres mesos com a març s'elaboren més unitats que es poden consultar i descarregar de la web o treballar-les des del calendari de dones.