ONU: compromis de drets per a les nenes / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Infància i Adolescència - Infància i Adolescència

 
 
GirlChildBanner UNICEF Haiti Credit 675x317 jpg
 
El compromís d'eradicar totes les formes de discriminació contra la nenes s'està complint només en part.
 
Va ser una de les 12 àrees d'atenció, molt destacada en la Declaració de la Plataforma d'Acció de Beijing de 1995, que va concloure amb 9 objectius estratègics, com a mitjà per obligar als governs a retre comptes respecte als drets de les nenes. 
 
Van a l'escola, ajuden a casa, treballen en fàbriques, es relacionen amb les seves amigues i amics, tenen cura dels seus familiars majors i menors tot preparant-les per assumir les responsabilitats en la seva vida d'adulta.
 
 
Des de ben petites han d'assumir papers a la llar, en la societat i en l'economia que no corresponen a la seva edat. La defensa dels drets de la nena està rebent més suport en la voluntat d'aconseguir més igualtat entre nens i nenes a nivell internacional a través de la Convenció dels drets de l'infant, en la qual l'ONU ha inclòs un objectiu, augmentar la igualtat pel que fa al nivell educatiu entre nens i nenes. 
 
Malgrat aquests esforços les estadístiques reflecteixen que hi ha pocs països que s'hagin compromès a aconseguir aquest objectiu. 
 
Segons l'informe sobre els ODM de 2014, el 2012, eren 781.000.000 persones adultes i 126 milions de joves a tot el món, sense coneixements bàsics de lectura i escriptura, éssent les dones les que representen més del 60 per cent de tots dos grups. 
 
Les nenes s'enfronten a les dificultat de no poder assistir a l'escola, a causa de la quantitat de tasques que han de realitzar a la llar diàriament. Les costums en moltes regions del món, imposen a les nenes d'edat primarenca una sobrecàrrega que ja està considerada com tradició i obligacio.
 
També se segueixen fent pràctiques terribles com la mutilació genital, el matrimoni infantil, l'explotació, i els abusos sexuals. I continua la preferència d'un fill home, que acostuma a acabar amb el resultat dinfanticidi femení.
 
Les nenes també s'enfronten a discriminació envers els nens en qualsevol àmbit de la vida,  com en l'atenció sanitària i en l'alimentació i sovint són desplaçades.
 
Malgrat la Declaració de la Plataforma d'Acció de Beijing de 1995, de la responsabilitat dels Governs sobra els drets de les nenes, aquests només  es  compleixen  parcialment. L'ONU alerta a la societat que aquest incompliment tindrà unes consequències molt negatives.