Iniciativa Feminista de Suècia continua avançant

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

 F!

 

 

Malgrat la decepció electoral continua construint-se

El Partit Iniciativa Feminista (FI) de Suècia no ha entrat al Parlament sorgit de les eleccions de principis de setembre, però el seu resultat electoral municipal permetrà aconseguir suport estatal i, en conseqüència, ja tenen plantejades les polítiques que emprendran, segons expliquen a Aida Paritat dues de les seves portaveus Gudrun Schyman i Sissela Nordling Blanc.

"En les pròximes eleccions tindrem una base estable que ens ofereix una major possibilitat de gestionar un bon moviment electoral, diu Gudrun Schyman, portaveu del partit Iniciativa Feminista (FI). També la presència a les assemblees elegides dels municipis significa molt, segons Sissela Nordling Blanc, una altra de les tres portaveus del FI.

"És molt encoratjador perquè, d'aquesta manera podrem dur a terme una política feminista antiracista concreta, crítica cap als 'models o cànons' patriarcals de la vida quotidiana. En la política municipal, es pot començar a canviar molt ràpidament en els assumptes de la vida diària".

 

 

Habitatges asequibles i normes antiracistes

Sissela Nordling Blanco assenyala diverses àrees en què és important tenir una veu i subratlla, entre d’altres coses, la necessitat de construir habitatges assequibles, habitatges de lloguer: "Hem de canviar la norma del mercat dels habitatges perquè les joves puguin indepentditzarse i deixar la casa dels pares; i fins i tot que una mare soltera que treballa en els serveis d'atenció domiciliària es pugui permetre el luxe de tenir un habitatge. En la situació actual sovint es requereixen ingressos molt alts i una feina estable per aconseguir un contracte d'habitatge”.

Un altre assumpte al qual Nordling Blanc concedeix una gran importància és "la necessitat de perspectives crítiques cap a les normes antiracistes a les escoles per combatre la discriminació, sobretot, allà on actuen i es mouen les i els joves i on es proporciona l'oci i les activitats culturals".

 

 

Assistència a dones indocumentades

"Si ens fixem en Estocolm, està molt segregat i els recursos estan distribuïts de forma obliqua. En alguns barris es redueixen les activitats d'oci i és necessari invertir més recursos perquè totes les persones tinguin el dret al benestar. Donar suport als refugis per a dones és una cosa que es pot fer a nivell municipal i assegurar que ofereixin també protecció i assistència a les dones indocumentades.

Altres assumptes en què Iniciativa Feminista vol influir en l'àmbit municipal i en els que  Sissela Nordling Blanco espera trobar suport d'altres partits en els municipis on FI ha entrat, són la jornada laboral de sis hores, reduïr els guanys privats en el benestar i que la contractació pública no pugui incloure a empreses que discriminin.

 

Feministikt  Eleccions Suecia 14

   Ciutats on han entrat les dones de Feministik Initiativ

 

 

Considerant-ho tot, com et sents ara ?

"Són sentiments molt oposats. Amb el moviment que hem creat realment hem fet història. Malgrat tot (no obtenir diputades) hem aconseguit mobilitzar un moviment poderós que continuarà lluitant per les dones, tant dins com fora dels municipis. A través de l'activisme encara podem seguir pressionant i incloure aquests temes en l'agenda i canviar la discussió política.... (Els resultats) demostren que molta gent creu en les nostres polítiques i volen un canvi... Cal aprofitar aquest compromís i continuar. La democràcia no és només el que fem cada quatre anys quan anem a votar; tot el temps entre el període electoral també construïm i és molt important aprofitar aquest compromís per fer retrocedir el racisme que veiem que cada vegada guanya més espai" a Suècia.

 

 

Regidores a Estocolm i Göteborg

Gudrun Schyman també veu bones oportunitats per utilitzar els mandats municipals com un trampolí per al futur: "A Simrishamn ja hi portem quatre anys (un mandat) i hem empès temes d'igualtat i contra la discriminació, per prioritzar en la nostra agenda. Així que ja hem recorregut un llarg camí, sobretot augmentant la consciència sobre les qüestions estratègicament importants i deixant al marge els interessos particulars i els temes secundaris. Ara és el moment de fer-ho a Estocolm i Göteborg. És fantàstic que hàgim entrat en els governs d'aquestes ciutats; això ens dóna una plataforma per seguir treballant”.

Gudrun Schyman també assenyala que el resultat en el seu conjunt proporciona a Iniciativa Feminista (FI) una plataforma completament diferent a la que el partit va tenir durant aquesta campanya electoral. "Vam rebre el suport públic que es dóna als partits polítics amb paperetes pagades i distribuïdes a les urnes i també per a la següent convocatòria electoral. Podrem compartir l'experiència política municipal, i en les pròximes eleccions ja ens podrem presentar en moltíssims municipis. En aquesta ocasió no van tenir temps de fer-ho en molts, però "en la pròxima convocatòria tindrem un base estable que ens brindarà una major possibilitat de gestionar un bon moviment electoral".

 

 

Inspirar als socialdemòcrates en polítiques feministes

Hi ha algun tema polític concret on podrien pressionar els socialdemòcrates juntament amb el partit d'esquerra?

"Crec que es tracta de plantejar els temes feministes. Encara que no coincidim en tot, els sous i les qüestions del mercat laboral són claus, parlem de l’autonomia económica (de les dones). Però també la política de la família, llicència de paternitat i maternitat remunerada i no menys important el tema de les pensions que ha de ser examinat. No ho han fet altres partits, però podem inspirar, ja que també és un tema molt important. Després tenim tot el complex problema de la violència, en què tenim una línia pacifista que ens agradaria estendre als altres partits políticis".

 

Com et sents ara?

"Bé, bastant bé. Hem de permetre'ns una mica de decepció. Hauria estat molt interessant entrar al Parlament, però crec que la campanya ja ha estat un brillant exemple del poder de la Iniciativa Feminista, sobretot quan un moviment social comença amb tantes noves persones integrants, moltes de les quals mai habian estat abans políticament actives. Hi ha una gran força en aquest moviment, diu Gudrun Schyman i continua "He sostingut tota la vida que el FI entraria al Parlament i m'he nodrit d'això per tant no me n'aniré al llit encara" fins que hi arribem.