Per una Europa oberta. Posem les feministes en el seu lloc al Parlament Europeu! Eleccions 2014

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

rosa-stol-fi

 

Reproduim a continuació un article de Feministik initiativ que impulsa una candidatura feminista a les properes eleccions europees del 25 de maig de 2014. Igualment hi trobareu l'enllaç a la Plataforma electoral EU-valplattform

També la presentació d' Iniciativa Feminista a l 'Estat espanyol 


Tot ésser humà té el dret a viure una vida de seguretat. Volem una Europa oberta on les persones desplaçades i en situació irregular tinguin els seus drets humans respectats. Volem tenir una Europa accessible on totes les persones tinguin la possibilitat de viure, treballar i participar en la societat d'igual a igual. Els interessos econòmics no han de prevaler sobre els drets i les necessitats humanes. Els països pobres han de tenir accés al mercat de la UE i l'economia especulativa ha de ser abolida.

Läs vår EU-valplattform

 

rosa-stol-fi

 

Femistik Initiativ:

Article publicat en castellà

 

És una situació greu: Fora els i les racistes. A dins les i els feministes!


És hora de crear una Unió Europea oberta, on els drets humans, la igualtat i equitat de gènere i la justícia social estiguin a dalt de tot de l'agenda. Quan altres tracten de restringir els nostres drets, hem d'estar presents on es prenen les decisions. Necessitem més feministes en l'espai del poder i fora d'ell els i les racistes i dins les i els feministes!

L'elecció al Parlament Europeu s'ha de veure a la llum que partits racistes, nazis i feixistes de tot Europa s'estan mobilitzant. Diversos d'ells ja són al Parlament Europeu i hi ha un gran risc que el grup creixi. Si no es fa prou per combatre la discriminació estructural, se'ls donarà ales a les forces racistes i conservadores. Hem d'elevar el nivell d'ambició en el treball per la democràcia i pels drets humans universals. Més partits i iniciatives feministes estan formant-se a Europa i el nostre objectiu a llarg termini és que junts i juntes formem un grup parlamentari feminista.

La Iniciativa Feminista sueca va a l'elecció per ser una opció per a totes les persones que vulguin veure una tendència diferent. La nostra política tracta d'igualtat, drets humans i llibertat respecte a totes les formes de discriminació. Volem reassignar els recursos i apostar pel benestar, la sostenibilitat, l'accessibilitat i la seguretat humana.

Desafiem la imatge de Suècia i Europa com paradisos d'equitat i igualtat de gènere. És una imatge falsa que redueix els problemes i obstaculitza un canvi real. És una imatge utilitzada pels nacionalistes per a representar l'opressió de les dones com un problema estranger provinent d'altres parts del món. Els drets de les dones s'utilitzen com bat de beisbol en una retòrica racista que té el propòsit de tancar les fronteres. Alhora, aquests mateixos partits duen a terme la política més misògina. L'atenció se centra també en la cultura, de la qual s'afirma que és uniforme a nivell nacional i se la utilitza per construir fronteres entre les persones.

Volem un món sense fronteres, una Unió Europea oberta, on els drets humans de les persones refugiades i les persones migrants indocumentades siguin respectats. L'actual política d'immigració fa que la gent de la part rica del món pugui viatjar sense impediments mentre les refugiades i refugiats arrisquen la vida per venir a Europa. Els estrictes requisits de visat consoliden desequilibris de poder entre els estats i obren la possibilitat d'explotació d'éssers humans. Els murs elevats i les fronteres tancades comporten que la trata de persones augmenti i amb ella un comerç sexual global en creixement.

La violència dels homes contra les dones limita la llibertat d'acció de les dones tant a la llar com en públic. Per eliminar la violència es necessita tant una anàlisi feminista de totes les àrees de la política, com accions vigoroses a la UE. Les dones tenen salaris més baixos i més sovint contractes laborals insegurs. Es necessita fer més segur i lliure de discriminació al mercat de treball. Sovint s'espera de les dones que carreguin amb la responsabilitat principal de nens i nenes, persones malaltes i ancians i ancianes. Totes les dones han de rebre les condicions per poder combinar la vida familiar amb la vida professional. Sistemes d'atenció ben desenvolupats per a la infantesa i per a persones de la tercera edat juguen un paper crucial en l'assoliment d'aquest objectiu.

La UE és un escenari important per crear un món sostenible i fer front als canvis ambientals. La política climàtica s'ha de basar tant en la solidaritat global, com en una política de distribució justa i amb equitat i igualtat de gènere entre els països de la UE. El nivell d'ambició de la política climàtica de la UE té un gran impacte en la política mediambiental i climàtica, tant en la internacional com en la sueca. Els propers anys seran crítics respecte a si l'augment de la temperatura es pot mantenir sota nivells que tindran conseqüències desastroses de no aconseguir-ho.

La política agrícola de la UE finança un cultiu que és insostenible tant econòmica com ecològicament, amb una cria animal plena d'errades. Els fons han de reorientar-se per promoure una agricultura, una silvicultura i una indústria pesquera ètiques i sostenibles. La UE fa difícil que els països pobres arribin al mercat europeu. És una política a la Robin Hood, però invertida. En lloc d'això, volem garantir l'accés dels països pobres al mercat de la UE.

Cal trencar el dèficit democràtic i la dominació masculina a la UE amb una política que sigui capaç de veure el vincle entre la democràcia i els drets humans. Amb més feministes i antiracistes a Brussel·les es transforma l'agenda política.

 

Obrir les fronteres

Mentre el món estigui marcat per injustícies-com la guerra, la repressió estatal, la persecució, la pobresa, la violència, l'abús sexual i la falta de drets-hi haurà persones que opten per viatjar a través de les fronteres o fugir a la recerca de refugi i d'una vida més digna en un altre país. Això s'aplica tant dins com fora de la Unió. La Iniciativa Feminista sueca considera que cada ésser humà hauria de tenir el dret i l'oportunitat de viure una vida segura.


Una Europa pacífica

Cal acabar amb tots els plans per a una aliança de defensa, un exèrcit i rearmament militar conjunts. Els països europeus han de contribuir a la pau mundial a través de comerç just, diplomàcia i inversió social-no a través d'aliances militars i programes d'armes. Cal cancel·lar l'exportació d'armes i reajustar la indústria armamentística a producció civil.

 

Protegir la democràcia

En alguns països de la UE la democràcia camina cap enrere. Es necessita un mecanisme de control per garantir que els països membres compleixin els criteris requerits per obtenir-ne la membresía. Una pertinença implicarà obligacions. Les violacions als drets humans constitueixen un motiu per sancions.

 

Ser lliure de violència i explotació sexual

La violència d'homes contra dones és el major problema de seguretat d'Europa. Volem veure una Europa lliure de trata de persones i prostitució, i per això el treball contra totes les formes de violència ha d'intensificar-se. Cal exportar la llei sueca sobre comerç sexual a la resta d'Europa. Cal augmentar la disponibilitat de protecció i suport a les víctimes de la violència, enjudiciar als i les delinqüents i augmentar la seguretat jurídica a través de l'augment de coneixement i del treball preventiu.

 

Una Europa accessible

Llibertat de circulació dins d'Europa també per a les persones amb discapacitat. La inaccessibilitat ha de ser classificada com a discriminació i la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat ha de implementar-se perquè totes les persones, independentment de la seva funcionalitat, puguin viatjar, treballar i estudiar a la UE, així com participar sense barreres en eleccions i processos democràtics.

 

Treball actiu per l'equitat i igualtat de gènere

Cal establir una cartera de la Comissió Europea per a l'equitat i igualtat de gènere i una per a la no discriminació. Cal donar estatus i prioritat a les qüestions d'equitat i igualtat de gènere al Parlament. S'han de fer anàlisis d'equitat i igualtat de gènere generalitzats dels pressupostos anuals de la UE. Tots els països membres i tots els òrgans de la UE han de rebre directives per corregir la subrepresentació de les dones i de les minories en els processos de presa de decisions i de planificació.

 

Sexualitat, identitat i salut reproductiva

En un nombre creixent de països de la UE es restringeix el dret a l' avortament sota la pressió de forces socialconservadoras i nacionalistes. Forces similars contribueixen a que es restringeixin els drets de les persones LGBT per formar família i viure obertament sense por de la intimidació i la violència. A més es priva a les transpersones del dret al seu propi cos mitjançant, entre altres coses, l'esterilització forçada. Ja és hora de començar a veure com un dret inherent a l'ésser humà l'autodeterminació sobre el propi cos i el dret a viure obertament, independentment de la sexualitat, la identitat de gènere i l'expressió de gènere.

 


Educació preescolar i guarderies per a tothom

La manca d'educació preescolar i llars d'infants es basa en la idea de l'home com a suport principal de la família i norma en la vida laboral. Això és un seriós obstacle per a l'equitat i igualtat de les relacions i el desenvolupament econòmic. L'educació preescolar i les llars d'infants necessiten ampliar-se en tota la UE. Els drets de les nenes i els nens a l'atenció i a la participació s'han de posar en primer lloc.

 

Una política climàtica feminista

La Iniciativa Feminista sueca té una visió d'un sistema energètic sostenible basat en recursos renovables i en un mínim d'emissions de gasos productors de l'efecte hivernacle. És un sistema en què els recursos es distribueixen equitativament entre els éssers humans i en solidaritat amb les generacions futures. Necessitem reajustar i desafiar la idea d'un creixement constant i de consum en augment. La Unió ha de dirigir els recursos a les inversions en energia renovable, a una xarxa ferroviària integrada, així com a la supressió de l'energia nuclear i de l'ús de combustibles fòssils. FI, vol promoure una agricultura sostenible en què les qüestions de protecció animal se salvaguardin i desenvolupin. Hi ha una clara relació entre una millor cria animal i un clima millor.


Una economia feminista

Veiem com més i més països europeus trien posar els interessos econòmics a curt termini per sobre dels drets humans. Són afectats especialment els grups socials més vulnerables. Els interessos econòmics no han de prevaler mai sobre les necessitats humanes. Cada vegada més decisions econòmiques crucials han estat posades fora de l'abast de la democràcia. Els paradisos fiscals han de subordinar-se a les normes i regulacions de la UE i l'economia especulativa ha de ser suprimida.

  

IF

 

El partit Iniciativa Feminista es presenta a les eleccions europees a Espanya

Aquest és l'únic partit polític a Espanya focalitzat en la participació política de les dones i homes amb la visió feminista com a prioritat i guia, afirmen a IF ( llegiu el seu programa electoral). Es va constituir el 2008 inspirat i agermanat amb el partit homònim de Suècia. També està representat a Alemanya). Es va presentar per primera vegada a unes elecciones en les europeeas del 2009. La seva cap de llista fou Rosario Carracedo en aquella ocasió, i ara, per a les d'enguany 2014  és la també abogada Juana María Santana Hernández qui encapçala la llista.

"Quan em pregunten, i ho fan sovint, quina necessitat hi ha ara de crear i posar en funcionament un partit feminista, el primer que em ve al cap és: quan les dones, després d'una àrdua lluita a nivell de cada Estat, vam aconseguir el vot, l'aconseguirem només per poder votar?, ha de quedar-se aquí per sempre el nostre èxit? Ens hem de conformar en esperar que les diferents formacions polítiques amb representació parlamentària escoltin les nostres reivindicacions, sense que mai tingui el Moviment Feminista articulat l'accés al nivell de presa de decisions que ens afecten? La pregunta no és per què un partit feminista?, l a pregunta hauria de ser, per què no?" Sosté la vicepresidenta d'Iniciativa Feminista Canàries, Juana María Santana Hernández .

Aquests són els cincs punts clau de IF de l'Estat espanyol: Aconseguir que el terrorisme masclista "deixi les armes" donant una cobertura total a les víctimes; Dotar el professorat de recursos i formació per aconseguir que la coeducació s'implanti a tots els nivells educatius;  Que mares i pares tinguin iguals permisos de maternitat i paternitat i que aquests siguin intransferibles; Abolir la prostitució; Acabar amb les classes de religió en els centres educatius, dedicant la despesa que això suposa a implementar classes educació afectiva i sexual a escoles i instituts que acabin amb els embarassos no desitjats en adolescents, els abusos, l'homofòbia i la imatge del sexe irresponsable.

El partit Iniciativa Feminista va néixer el 2005 a Suècia. Té 9.000 integrants que comparteixen amb les idees d'igualtat en drets, oportunitats i responsabilitats.