Catalunya: La biòloga Josefina Castellví rep el guardó de Catalana de l'Any 2013 /La Independent/Noticies de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Recerca

josefina-castellvi- 

Josefina Castellví

Per a ella "l'Antàrtida és com un assaig de la natura per produir bellesa amb molt pocs ingredients".

Josefina Castellví, biòloga marina, va ser la primera dona catalana i de l'Estat espanyol que va participar en una expedició a l'Antàrtida i la primera dona a dirigir la Base Antàrtica Espanyola "Juan Carlos". Aquest dilluns, 12 de maig, va ser guardonada com Catalana de l' Any 2013, un reconeixement que atorga des del 2000 "El Periódico de Catalunya".

En una de les tantes entrevistes, Castellví recorda que el seu pare, metge de professió, li va inculcar a ella i també a la seva germana la necessitat d'estudiar una carrera universitària: "Ens deia que ell no tenia cap fàbrica o negoci que ens pogués traspassar, només coneixements, i per tant considerava que la seva obligació era que tinguéssim un mitjà de vida propi perquè fóssim totalment autònomes. Si després decidíem no treballar en aquesta carrera era la nostra responsabilitat. I això era revolucionari fa 50 anys".

Després de completar els seus estudis, la científica va iniciar el seu camí professional a Barcelona com biòloga al costat del oceanògraf Antoni Ballester: "Era jove i dona. No em feien ni cas però l'Antoni va creure en mi". L'experiència viscuda a l'Antàrtida ha estat alliçonadora, però també agradablement impactant. Per a ella "l'Antàrtida és com un assaig de la natura per produir bellesa amb molt pocs ingredients".

 

Castellvi 1