Eleccions europees. A Catalunya, on són les candidates?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

  

IGUALDAD

 Foto:kaosenlared.net

OPINIÓ

Aquesta nit, la del 8 al 9 de maig, s'inicia la campanya per a les eleccions europees. Catalunya no hi ha cap dona encapçalant les llistes de les formacions polítiques que s'hi presenten.

Aquestes eleccions, 25 de maig de 2014, no tenen per a la majoria de dones cap al·licient d'igualtat, tan pregonat pels polítics des dels seus escons, aquestes eleccions tenen un to gris i gairebé invisible, per a les dones.

Es possible que siguin dos extrems els que decideixin els resultats, una gran participació a causa de la crisi i amb esperança, en no se sap que, o que voti una minoria no molt representativa, però sempre molt definida ideològicament.

El proper 25 de maig es mediran les forces que formen la majoria parlamentària catalana, Convergència i Unio i Esquerra Republicana de Catalunya. S'augura un empat tècnic, encara que es dóna un lleuger avantatge a ERC ja que té una previsió de vot d'un 20,1 % enfront d'un 20% de CiU, segons fonts del Centre d'Estudis d'Opinió.

El 2009 ERC va  obtenir un 9%. En cas que es complissin els pronòstics, ara doblaria els vots. CiU va obtenir el 2009 un 22,4 %. i ara només arribaria al 20%. Els socialistes quedarien en tercera posició, amb una baixada important en relació al 2009, ja que llavors els resultats varen ser d'un 36 % i ara tindrien  un 16,9 %. El PP seria la quarta força amb el 12% i ICV els seguirien amb un 11 % i per últim ciudatans podrien arribar a un 9,9% 

A destacar, la candidata dels Verds europeus, Ska Keller, a la Presidència de la Comissió Europea, ja que només el seu grup ha elegit una dona. Keller va comentar recentment en una entrevista: "Crec que ser candidata i dona no té res d'extraordinari tenint en compte que som més de la meitat de la població. El que si és cert que diu molt de la resta dels partits".  Ska Kellerés és actualment eurodiputada de l'Aliança 90 d'Alemanya i és la candidata a la Comissió Europea més jove, ja que té 32 anys.

 

Ska Keller

Ska Keller, Foto: www.gruene-jugend.de

Segons Keller "totes les dones europees haurien de tenir els mateixos drets" i que s'inclogués el dret a "decidir sobre el propi cos", en relació a la interrupció de l'embaràs.
Està a favor de la introducció de quotes a la política europea, i al seu partit practiquen la igualtat, havent-hi paritat de candidats home i dona. Considera inacceptable que només el 30% d'eurodiputats siguin dones.

Keller va assenyalar que les expectatives que tenen a l'Estat espanyol són les de aconseguir revalidar l'escó d'ICV a Catalunya.

L'ecologista alemanya i el francès José Bove van ser elegits candidats per primera vegada a través d'un sistema de primàries lliures i obertes per internet, fet nou en el seu partit.