Les Franqueses del Vallés: Jornada d’homenatge a les dones agricultores / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Empresarial

alt

La jornada que va tenir llloc a Les Franqueses del Vallés, va ser organitzada per ASAJA (Associació Joves agricultors) i per AMFAR, organització de les dones rurals, que aposta per  l’emprenedoria, la innovació i l’art de les dones  del sector agrícola i ramader de Catalunya.

En aquest  jornada de reconeixement,  hi van ser presents el conseller Felip Puig, l’alcalde Francesc Colomé, Marta Ferrusola , Pilarín Bayés i  Rosa Pruna, entre d’altres.

l’acte va comptar amb 150 persones vingudes d’arreu de Catalunya, i va començar amb la inauguració de l’exposició “Dones empresàries i  artistes”. El primer que es trobava en aquesta exposició eren quadres de Maria Pont Vié (Palou), pagesa i reconeguda pintora i escultora, que ha merescut  diversos premis.

Cal destacar a les dones que han rebut un reconeixemnt especial en aquesta jornada: Salut Soler (Viver i Serrateix), pagesa i artesana que cultiva  plantes aromàtiques, en especial espígol i lavanda, que una vegada seques les  transforma en rams i confecciona productes tèxtils; Antònia Mateu (Verdú), pagesa  i artesana que combina la seva activitat agrícola (vinya) amb l’artesania de vidre;  Rosa Pruna (Llerona), pagesa i emprenedora, i presidenta d’ASAJA, autora dels  llibres “Passant el sedàs”, “Una visió dels 50 anys de la PAC. 20 anys de reformes”, i  creadora de la patent “Km0”; Carme Santanach (Sant Antoni de Vilamajor), agricultora  i artesana que compagina l’explotació de la granja familiar Can Bordoi amb l’elaboració  de productes derivats de la llet; Isolda Banús (La Masó), pagesa i emprenedora  que comercialitza fruits secs i olis aromàtics; Mª Àngels Rial (Cardona), pagesa i  emprenedora, creadora del primer centre multigenètic de porcí a l’Estat espanyol i  que també porta l’empresa Oli Migjorn; Conxita Pericas (Corró d’Amunt), pagesa i  artesana, estudiosa de les propietats de les plantes, i Josefina Vilajosana (Montmajor),  agricultora i artesana ceramista, creadora del Museu d’Art del Bolet l’any 2003.

L’actual presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, va explicar que:  “Destaquem aquestes dones però cal recordar que tenim moltes artesanes i artistes en el món agrari” i que “l’agricultura és art i és viva. "Si l’agricultura moris no hi hauria les altres arts”.  Per acabar manifestà: “la crisi no se quan s’acabarà, però l’agricultura continuarà”

Per la seva part, Cristina Clavell, actual i jove presidenta d’AMFAR  va destacar la feina realitzada per totes les dones participants en l’exposició, mostrant-se satisfeta d’aquesta tasca que fan.