Brasil: La iniciativa de les dones en els pobles indigenas / La Independent / Noticies Gènere

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Desarrollo - Derechos de los Pueblos

No hay traducción disponible
 
 
images 6
Samantha Ro'otsitsina. Foto Regeix Sousa 
 
 
Segons paraules de Samantha Ro'otsitsina*, lideresa del poble Xavante de Brasil "la iniciativa de les dones, i sobretot de les dones joves, és important per aconseguir incidir en les polítiques públiques i fer avançar els drets dels pobles indígenes".
 
 
 
En el context del moviment indígena del Brasil, les dones tenen una major representació i i ja estan contribuint a la discussió del moviment indígena, al mateix temps, la joventut supera els reptes que tenen en aquests espais on participen en la presa de decisions.
 
Però al poble Xavante, hi ha una resistència cultural al fet de tenir a una dona en la posició de preses de decisió, tant per part de les dones com per part dels homes. El que més emociona Samantha és el fet que la gent gran li doni suport i li comentin: "No importa el que puguin dir de negatiu de vostè, perquè l'essència de la vida és la saviesa de les dones".
 
Segons Samantha una de les accions que es poden fer per donar suport a les dones indígenes per la seva participació en aquests avenços és la consolidació del marc jurídic, reconèixer el seu coneixement i la sensibilitat que tenen per projectar un futur de millores per a les generacions futures, incidint en la sostenibilitat, l'educació, la cultura...
 
 
 * Samantha Ro'otsitsina es  une dona indígena de 28 anys, del Poble Xavante, Comunitat Namunkurá de la Terra Indígena San Marcos, Estat de Mato Grosso, a la regió amazònica de Brasil.  Té formació en Serveis Socials, i té un Mestratge en Sostentabilidad dels Pobles i de les Terres Indígenes. És membre de la Comissió Nacional de la Joventut Indígena (CNJI i la Xarxa de Joventut Indígena).