Govern paritari a Itàlia, navegant a vista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

italia 1

El quart govern italià en dos anys. Es tracta d'un govern que té diversos rècords: el de tenir el primer ministre més jove (edat mitjana 47 anys), el més àgil en la seva estructura (només 16 ministres) i el més paritari, incloent 8 ministres dones.

Presidit pel primer ministre més jove d'Europa, MatteoRenzi, exalcalde de Florència,que  va fer el jurament el 23 de febrer passat en una cerimònia d'uns 15 minuts davant el president de la República, Giorgio Napolitano.

 

 

italia 2

Una publicació que destaca la paritat del nou govern

La més jove de les ministres, María Elena Boschi, del PD, encarregada de les Reformes, de 33 anys, rep el malnom, en broma de to masclista, de "Miss Parlament". Marianna Madia, amb vuit mesos de gestació, és l'encarregada de simplificar l'Administració Pública. Roberta Pinotti és la primera dona que assumeix el ministeri de la Defensa. Roberta Guidi (del Nou Centre Dreta que s'ha allunyat de Berlusconi), actual ministra de Desenvolupament Econòmic, va haver de dimitir dels seus càrrecs a l'empresa famíliar, la Ducati, que té el 80% de la producció a l'exterior. La ministra pels temes regionals és María Carmela Lanzetta, ex alcaldesa d'un poble de Calàbria que ha lluitat contra l'assetjament de la màfia local, l'Andrangheta.

Es tracta d'un equip àgil, que junts amb els col·legues homes ha d'enfrontar una tasca titànica: donar respostes en quatre mesos a problemes que han estat postergats durant  vint anys: la reforma electoral (que preveu entre altres mesures l'abolició del senat), la creació de llocs de treball alleugerint la càrrega fiscal de les empreses i reparant escoles, la simplificació de l'administració pública i de la justícia, dos aparells enutjosos i poc eficients.

Això, mentre la Unió Europea pressiona Itàlia recordant que ha re-equilibrar la relació deute de l'estat / PIL (actualment del 123%).

Per això Matteo Renzi, votat per tres milions d'italians a les primàries del Partit Demòcrata, ha literalment ocupat la butaca que tenia el govern Letta (amb el consens del president de la República i del Partit Demòcrata), considerat lent i poc pragmàtic.

Ara també les dones ministres hauran de donar prova de gran habilitat i oferir resultats concrets a una ciutadania en gran part deprimida i decebuda amb la política.

 

italia 1

Una publicació de la pressa de posessió del nou Primer Ministre

Tampoc les anteriors ministres dones han deixat gran empremta

Josefa Idem, ex campiona olímpica encarregada d'Esport a l'anterior govern, va haver de dimitir per haver "oblidat" pagar un impost del seu gimnàs; Nunzia vaig Girolamo va deixar el càrrec per un cas de "amiguisme", i, també, la veterana Anna Maria Cancellieri, ministra de Justícia, coneguda per la seva gran professionalitat i criteris innovadors (més inclusius que autoritaris) en la seva gestió de les oficines del ministeri d'Interior, va relliscar, amb la pell de plàtan d'un excés d'amistat amb una família de financers sicilians acusats de fallida fraudulenta.

Va acabar amb la caiguda del govern Letta, també el mandat de Cécile Kyenge, la primera ministra italo-congolesa, encarregada del Ministeri d'Integració, "senzaportafoglio" (sense cartera), que va fer un gran treball per difondre el dret de les filles i fills d'immigrants, nascuts a Itàlia, a obtenir la ciutadania italiana, i va respondre amb dignitat als insults racistes que el petit i virulent partit de la Lega li va llançar en contra.

Probablement el nou govern Renzi, que està en el centre de la diana de la dreta i del Moviment Cinc Estrelles, ha decidit de moment aparcar l'espinós tema de la integració d'immigrants, per no tenir oberts massa fronts de batalla.