Marta Macias, nova Directora General de Cooperació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

 marta macias

L'exdirectora d'Ajuda en Acció de Catalunya i Balears, i Cap de la Secció de Cooperació de la Independent és la flamant directora general de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), càrrec que per primera vegada està ocupat per una dona.

Carles Llorens va anunciar dilluns passat la seva renúncia com a director general de Cooperació i responsable de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). La sortida de Llorens ha tancat una etapa dificil entre el Govern de la Generalitat i les ONG deguda a l'aplicació d'un ERO a la meitat de la plantilla de l'Agència i a que hi ha hagut una reducció del pressupost de bastant més de la meïtat  passant dels 15,3 milions d'euros del 2012 als 6,2 milions previstos pel 2014. A més a més les ONG es troben molt afectades pels impagaments de la Generalitat. Entre les ONG crítiques hi ha La Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament que havia sol·licitat la dimissió de Llorens, a banda dels motius anteriors, per la divergència en l'orientació del desplegament de les polítiques de cooperació.

A partir d'ara, aquest càrrec que depen de la Secretaria d'exteriors del Departament de la  Presidencia de la Generalitat (el secretari d’Exteriors, Roger Albinyana, que depén del conseller de la Presidència Francesc Homs), serà ocupat per l'advocada Marta Macias Quesada, que és una dona vinculada a la Solidaritat i a la Cooperació des de fa molt temps, ja que va ser directora de relacions externes al Fòrum de les Cultures, i ha estat vinculada a organitzacions com Metges Sense Fronteres i Ajuda en Acció (ONG que treballa per a l'eradicació de la pobresa en 21 països de tres continents:Amèrica, l'Àfrica i l'Àsia), en aquesta darrera assumint la direcció de Catalunya i Balears. Ha estat també membre activa de la junta directiva de la FCONGD amb funcions com les vocalies d'educació i comunicació. També se li reconèix tasques de gestió econòmica i assessoria legal en empreses familiars i de renom del país.

A La Independent (agencia catalana de notícies amb visió de gènere) és actualment la responsable de la secció de cooperació, formant part del Consell de Redacció des de fa 3 anys. Ha treballat a fons la visió de gènere a les ONG i molt especialment en el camp de la informació i la comunicació. És per aquest motiu que forma part també de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere a Catalunya (XIDPIC.CAT), havent assistit a la seva IV Trobada Internacional a Fes (Marroc). També amb les companyes de La Independent ha treballat gènere i comunicació en els Forums Socials Mundials, concretament al FSM 2013 a Tunis (Tunisia) i el FSM 2011 a Dakar (Senegal).

 

 

laindependent campanya3JPG     La Independent campanya 4    La Independent campanya2      

 Campanya 2011 "Jo també soc La Independent". Fotos: Fabiola Llanos

 

 

 

FEZ1                      Fez Marta Macias

 

Fotos IV Trobada Internacional de la RIPVG 2011. Fes. Marroc. Fotos Tona Gusi

 

El repte que té davant seu, Macias, no és fàcil. Les relacions ACCD i ONG no passen pel seu millor moment, la manca de diàleg i els impagaments han minvat molt aquesta relació. Ara li toca tornar a construir aquests ponts entre les ONG i l'ACCD. Ara li toca, tornar a apostar per la cooperació com a política pública, una cooperació transformadora on el veritablement important siguin les persones, i en un moment d'internacionalització políticament crucial per al país.

La gent que ha treballat amb ella celebra doblement el nomenament tant per a la cooperació com per comprendre la necessitat que aquesta inclogui la visió de gènere.

Macias és una dona que es reivindica feminista, i que se la pot descriure com assertiva, intel·ligent, vital, inquieta, molt generosa i àmpliament preparada. És una de les dones que ha aconseguit esquerdar el sostre de vidre, encara que com indiquen tots els informes, de vegades aquest sostre sembla de ciment. Les dones encara han i hem de seguir treballant, i molt, per a superar les esquerdes i fer així que no siguin notícia sinó una realitat quotidiana, però també és important mentrestant visibilitzar aquelles dones que ho estan aconseguint.

Desitgem doncs, a la nostra companya i col·lega de redacció Marta Macias, com a nova directora general de Cooperació, molta sort i molta força perquè... com tantes vegades hem dit i diem, no podem oblidar que: "Un altre món millor no és possible sense les dones".