República Centroafricana: Catherine Samba Panza, cap de Estat d'aquell convuls país / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Catherine-Samba-Panza

Catherine Samba Panza (Foto: teinteresa.es)

La que va ser alcaldessa de Bangui, Catherine Samba Panza, va assumir el dijous 23 de gener, el càrrec de cap d'Estat de la República Centreafricana (RCA) després que el Parlament la votés per ser la 'presidenta del Consell Nacional de Transició' d’aquell país, que està patint un violent conflicte bèl·lic. Samba Panza, de 59 anys, va obtenir 75 vots enfront dels 53 concedits a Désiré Kolingba, fill de l'antic president André Kolingba (1981-1993).

Les seves primeres paraules al jurar el càrrec van ser per als grups armats (cristians i islamistes) als que va instar que deposessin les armes, després d'afirmar que ella garantiria la independència de la Justícia, preservaria la pau i la integritat territorial del país i no aplicaria cap consideració ètnica o religiosa, d'acord amb les informacions de l'Agència France Press (AFP).

Ja el 2003, Catherine Samba Panza va co-presidir el Diàleg Nacional organitzat poc després del cop d' Estat contra François Bozizé. Va ser escollida de seguida presidenta del Comitè encarregat de la seva avaluació periòdica i de l'aplicació de les Recomanacions que sorgissin d'aquest diàleg. La ja exalcaldessa de Bangui no pertany a cap partit polític i, pel que sembla, és aquesta 'neutralitat' efectiva la que li ha facilitat ara els vots dels parlamentaris.

Amb aquesta nominació,  Samba Panza es converteix en la tercera dona que accedeix una presidència a l'Àfrica, després d'Ellen Johnson-Sirleaf reelegida a Libèria el 2005 i de Joyce Hilda Banda que ho és de de Malawi des de 2012. Samba Panza és advocada de formació (va estudiar a França) on es va llicenciar també en Ciències de la Informació i la Comunicació i va obtenir un DESS (diploma d' estudis superiors especialitzats) en Dret en l'àmbit de les assegurances. En els anys 90 va assumir responsabilitats directives en l'empresa Allianz al seu país però també va obrir els seus propis negocis d'assegurances.

Com advocada, Samba Panza ha militat en l'Associació de Dones Juristes centreafricanes (AFJC, per les seves sigles en francès), un grup d' advocades actives que s'ha especialitzat en la lluita contra les mutilacions genitals femenines (MGF) i altres formes de violència contra les dones, de les que també en són víctimes en el seu país. La nova presidenta també ha participat com a formadora en Drets Humans en el  Programa Àfrica d'Amnistia Internacional pel qual ha viatjat a diferents països de la regió dels Grans Llacs i on ha col·laborat amb diverses ONG, segons dades del setmanari Jeune Afrique.

Mentrestrant a la RCA hi segueixen presents tropes de la Unió Africana i militars francesos, el Consell de Seguretat de Nacions Unides debat aquesta setmana el tema d'aquesta crisi centreafricana amb la premissa que les properes eleccions s'haurien de celebrar, al febrer de 2015, com a molt tard.

Més informació:

República Centreafricana