Acords de Pau a El Salvador. Les dones també construeixen la història.
Escrit per Lourdes Mourelo Marón. Ajuda en Acció dijous, 23 de gener de 2014 18:49
Apoderament i Lideratge - Pau i Resolució de conflictes
connuestraamerica.blogspot.com
"Creo que las mujeres fuimos capaces de trascender, de pasar de la cocina o reducidas a cuidar niños/as a asumir nuestra capacidad polÃtica en un tiempo de guerra. Pudimos ser creativas desde nuestra feminidad. Capacidad y fuerza de ser mujer". Maria Isabel Figueroa, cofundadora de COMAFAC.
El passat 16 de gener es van complir 22 anys de la signatura dels acords de pau de Chapultepec ( El Salvador), uns acords que van portar la pau a El Salvador.
22 anys després continua sent imprescindible no deixar de construir la pau cada dia i no oblidar mai que "un paÃs que no coneix i reconeix la seva historia està condemnat a repetir-la".
En aquesta lluita de recuperar la memòria de El salvador i apropar-la a la ciutadaniaes troben els i les professionals del Museu de la Paraula i la Imatge (MUPI) un iniciativa ciutadana dedicada a la investigació, al rescat, a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural salvadoreny.
Un museu que des dels seus inicis va creure imprescindible donar veu també a les dones i visibilitzar-les.
Les dones salvadorenyes van lluitar en el combat, van organitzar marxes, vagues, ocupacions, campanyes de salut i alfabetització, van buscar persones desaparegudes i van crear estratègies militars en contra de les forces armades. Han estat en la primera lÃnia en la defensa dels i les presses polÃtics/ques, en la denúncia pública de les violacions de drets humans, en el litigi en els tribunals nacionals i internacionals, en l'educació en la memòria...però aquest lideratge, com acostuma a ser habitual en la història de les dones, no sempre s'ha visibilitat, ni ha estat valorat segons la rellevà ncia estratègica que van tenir en el procés revolucionari i en el perÃode de transició en vers la pau i la democrà cia.
En el FMLN, les dones van constituir el 34% dels seus militants i el 29,1% dels combatents, mentre que un 80% de les dones van ser simpatitzant civils.
Moltes dones també van haver de lluitar dins del moviment popular , amb molta freqüència fent front al masclisme dels seus propis companys, per que la igualtat de gènere i l'eradicació del masclisme també fos un fita revolucionaria.
Les experiències d'apoderament com a lideresses polÃtiques i les experiències traumà tiques de la violència sexual que van patir, van esclatardesprés dels acord de pau en un fort moviment feminista en defensa de la igualtat de gènere i en defensa dels drets de les dones.
El MUPI mitjançant exposicions com "mujer, la desnudez de mi lenguaje" o amb publicacions com "mujeres con memoria", visibilitza les lluites de les dones i contribueix aque les dones salvadorenyes també tinguin un lloc en la historia del seu paÃs.
Més informació: