Sardenya: No només el cel / La Independent / Notícies género

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Medi ambient

Sardenya Ciclo lesbarraquesdigitals.wordpress

Destruccions a Sardenya pel cicló Cleopàtra. lesbarraquesdigitals.wordpress.com

La gent de Sardenya, terra de focs i escassa aigua, es va sorprendre quan el recent Cicló Cleòpatra va descarregar del cel en poques hores tantes tones com s'esperen normalment en sis mesos. Hi va haver 16 víctimes. Però no es pot simplement maleir el cel.


Michela Murgia, reconeguda escriptora sarda, autora de "La Accabadora" i " Ave Mary" entre altres títols (veure l'article "Eva, Maria, i l'altra meitat del cel", La Independent), va ser una de les primeres veus crítiques de l'actuació del governador de la regió, el berlusconià Ugo Cappellacci, que va desfer el pla de tutela territorial del seu predecessor Renato Soru, (que prohibia construir a menys de 2 Km de les ribes dels rius o del mar), convidant els sards a "aconseguir ciment i totxo", en la seva campanya electoral del 2009. Per fi res de regulacions! la gent el va escollir. Les conseqüències no es van fer esperar. A Olbia, on es van construir cases al llit d'un riu, aparentment desaparegut des de feia seixanta anys, aquest va reaparèixer amb les fortes pluges i va destruir moltes cases causant nombroses víctimes.

El governador Cappellacci també va presidir per dos anys la societat Sardinia Gold Mining, que va trobar or a Furtei, deixant com herència un llac ple de fangs amb cianur. Va ser un miracle que el cicló Cleopatra no fes desbordar el llac i afectés l'agricultura local. " És temps de repensar la relació amb la nostra terra, deixant de banda l'avidesa personal, ja que és l'única manera per tutelar-nos nosaltres mateixos", ha escrit un lector al bloc de Michela Murgia.

Tant de bo que l'escolti també l'emir de Qatar, que va arribar a Sardenya amb " fabulosos" plans urbanístics. En les properes eleccions regionals, la defensa ambiental serà un tema clau. Sembla que Michela Murgia  s'hi presentarà en una llista cívica.