Conferència: Dona tunisiana i revolució àrab

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Moviments Socials

Amb la participació de Basma Kalfaoui-Belaid, Afef Tlili i Nahed Lajimi

La dona és, per sobre de qualsevol altra consideració, la gran esperança trencada de les revolucions als països àrabs iniciades ara fa dos anys. Tunísia, bressol de la primavera àrab i el país on l'anomenada revolta dels gessamí va acabar provocant la caiguda del règim encapçalat per Ben Alí és, probablement, l'exemple més punyent.


noname


La dictadura derrotada per la mobilització popular contra la corrupció del govern i els demolidors efectes de la crisi econòmica ha donat pas, després de la celebració d'unes controvertides eleccions, a un nou govern controlat per les forces islamistes de l'Ennahdha. Per a les dones, la democràcia no ha portat l'anhelada llibertat. Ans al contrari, moltes expressen temor pel que fa a la futura garantia dels seus drets civils i davant les possibles conseqüències d'una onada conservadora que amenaça amb arrabassar les dones el fruit de dècades de lluita per la consecució de la igualtat.

Tres dones tunisianes protagonistes dels dies de revolta i testimonis de la posterior regressió cap a temps encara més durs i foscos ens parlaran de la situació actual del país i, molt especialment, de la sort de la dona sota la tèrbola ombra dels nous governants islamistes. Comptarem amb la presència de Basma Kalfaoui-Belaid, prestigiosa jurista i vídua de Shokri Belaid, dirigent del Moviment Patriòtic Democràtica i fundador del Front Popular que agrupava dotze formacions polítiques de l'esquerra laica i progressista, assassinat el passat 6 de febrer només unes hores després d'haver denunciat públicament el clima de violència i l'atemoriment de la població.

Juntament amb la Basma, tindrem el privilegi de poder escoltar el testimoni de l'Afef Tlili, activista feminista, membre de l'executiva d'Ettajdid -organització política d'esquerres- i veterana malgrat la seva joventut de l'oposició democràtica al govern dictatorial de Ben Alí.

Per últim, l'advocada Nahed Lajimi ens aproparà l'experiència de la creació i el desenvolupament de la Associations des Avocates Indépendents, organització que en només un any d'existència ha aconseguit aplegar sota la seva ègida a més de 800 professionals dels Dret unides en la seva lluita contra la discriminació i en favor del respecte als Drets Humans bàsics dels homes i les dones de Tunisia.

Una gran oportunitat, doncs, de conèixer la realitat d'una revolució traïda.

 

+Dimecres 19 de juny (19 h.) a l'Aula Ronda al carrer Sant Pere Més Alt, 59 bis Barcelona