Un abús, mil nenes, mil dones, mil nines

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Violència sexual

A Neuquén Capital una nena de set anys va ser abusada pel seu dentista, durant les consultes on ell hauria d'atendre la seva salut bucal, va exercir el pitjor dels poders del patriarcat: es va apropiar del seu cos, el va dominar per complet i va deixar les seves petjades de violència . L'abusador va ser condemnat a 6 anys de presó.


Nines_Neuquen1


El fet va ocórrer fa dos anys al barri Cumelén de la ciutat, al consultori ubicat a Roca i Catriel. L'odontòleg David Narváez va ser trobat culpable del delicte d '"abús sexual greument ultratjant" i condemnat per la Cambra Criminal Primera a 6 anys de presó efectiva. El testimoni de la nena víctima a la Cámara Gesell i els  informes de les psicòlogues i professionals de la salut van ser les proves claus a l'hora de donar provat el fet i considerar Narváez com a culpable.

La pena atorgada és important ja que el màxim estipulat per a aquest delicte és de 10 anys, la fiscalia va demanar 5 anys de presó, la querella 7 anys i la defensa l' absolució. Narváez va parlar a la primera jornada i a l'última, es va declarar innocent "de culpa i càrrec". Tot això va passar en una de les sales de la Cambra Criminal Primera, a portes tancades, sense públic, pel tipus de delicte jutjat.


Nines_Neuquen2

 

Però fora succeïen altres coses, fora hi havia les "mil muñecas combativas".


Nines_Neuquen3


No eren mil, però eren moltes. El nombre era simbòlic, però reflectia l'acompanyament. El "no estàs sola". La frase que ha recorregut marxes i trobades "feministes, les nenes les necessitem", va cobrar més sentit que mai. Quan la mare de la nena abusada es va assabentar del que passava va anar a Las Revueltas.. Va començar-hi un procés de reparació diferent i en simultani amb el judicial, encara que segur que amb efectes diferents. Las Revueltas van organitzar escraches en el consultori i gràcies a una d'ellas una jove que passava pel lloc va denunciar que ella també havia estat víctima de Narváez, però feia uns deu anys. La visibilitat del cas va fer que s'animés a explicar el que li havia passat, però com que el seu delicte no podria jutjar-se perquè ja havia "prescrit", va resoldre ser testimoni de la causa actual.

 

Nines_Neuquen4

 

Aquestes dones no només van acompanyar a la nena i a la mare en una situació dolorosa, sinó que van inventar maneres de visibilització d'aquest dolor genuïnes i originals. La instal·lació de les "mil nines combatives" als carrers de Neuquén, va fer que els i les transeünts preguntessin, s'acostessin a llegir la història del cas, a mirar les nines (que van ser confeccionades de manera col·lectiva), i fins a denunciar més abusos (durant la construcció de les nines una jove es va acostar per col·laborar i va explicar que ella havia estat abusada en la seva infantesa i ajudar a aquesta nena era una manera de reparació per a ella també). Elles -Las Revueltas- defineixen això com "pedagogies reparadores", una cadena que ajuda a una i a milers.


 

Nines_Neuquen5

 

"S'ha cregut en la paraula de les nenes, de les víctimes, dels i les professionals de la salut. Les sentències judicials són missatges socials per a les víctimes, per a la societat, per als abusadors i per als violadors ", va destacar Ruth Zurbriggen, de La Revuelta al conèixer la decisió.

 

 

Nines_Neuquen6