L'activista de drets humans a Tunísia i vídua de l’opositor polític Shokri Belaid, Basma Khalfaoui, a Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Khalfaoui pronunciarà a l'IEMed el proper dimarts 18 de juny la conferència "Dones i democràcia a la Tunísia postrevolucionària"

Basma_Khalfaoui._commons.wikimedia.org_

Basma Khalfaoui. commons.wikimedia.org

L'advocada i activista de drets humans Basma Khalfaoui, vídua del líder opositor Shokri Belaid assassinat a trets el passat 6 de febrer de 2013, pronunciarà a l'IEMed aquest proper dimarts 18 de juny una conferència sobre el paper de les dones en l'actual procés de consolidació de l'estabilitat i la democràcia a Tunísia.

Basma Khalfaoui (Tunis, 1971) ha estat implicada en la lluita pels drets humans i la democràcia a Tunísia des del règim de Ben Ali. A mitjans dels anys noranta ingressa a la Unió General d'Estudiants Tunisians i a l'Associació Tunisiana de Dones Demòcrates, des d'on defensa els drets de les dones i la igualtat d'oportunitats. El 1999 coneix a Shokri Belaid, que ja era una figura política de l'esquerra, i s'hi casà l'any 2002.

L'any 2012 s'adhereix al Moviment de Patriotes Demòcrates Unificats (El Watad), el partit amb què Belaid accedeix al primer parlament tunisià democràticament escollit. El 6 de febrer de 2013, Belaid cau assassinat a trets davant de casa seva i Khalfaoui es converteix en la vídua de la primera víctima d'un assassinat polític a la Tunísia postrevolucionària. Un dia després, Khalfaoui es converteix en una figura pública reconeguda en encapçalar el multitudinari seguici fúnebre que recorre la capital del país. Khalfaoui, mare de dues filles, assegura que seguirà la lluita del seu marit en la defensa de la llibertat, la justícia, la dignitat i la democràcia.

L'acte serà presentat per Andreu Bassols, director general de l'IEMed, i comptarà també amb la participació de Maria-Àngels Roque, directora de Quaderns de la Mediterrània, Teresa Carreras, presidenta de l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), i Tona Gusi, vicepresidenta de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya - Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació amb Visió de Gènere.

La conferència té lloc amb motiu de la presentació del monogràfic El Mediterráneo de las Mujeres, corresponent al darrer número de la revista Quaderns de la Mediterrània.

L'endemà, 19 de juny, Basma Khalfaoui-Belaid tornarà a parlar en el Segon Cicle de Jornades Feministes*' organitzat pel Col·lectiu Ronda, en una Taula Rodona formada per les també tunisianes Afef Tlili, activista, i Nahed Lajini, advocadessa.

 

13-03_BASMA_BELAID_IMG_0914_10 Basma Khalfaoui-Belaid entrevistada per Teresa Carreras. Fotografia de Maria Majó

 

Tant Basma Khalfaoui-Belaid, advocadessa i activista, vidua de Chokri-Belaïd, com Afef Tlili, activista, vàren ser entrevistades a Tunis per La Independent per valorar el Forum Social Mundial que va tenir lloc la darrera setmana de març a Tunisia

 

Logo_IEMed    logo-apec-header    logoxarxa

IEMed, APEC, XIDPIC.CAT-Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació amb Visió de Gènere

 

 

*La conferència serà el dia 18 a les 19h a l'IEMed i comptarà amb traducció simultània francès/català. Es llirarà un exemplar de la revista a cada persona asssistent. 

*' Segon Cicle de Jornades Feministes, dimecres 19 de juny a les set de la tarda, amb una taula rodona al local del Col·lectiu Ronda al carrer Sant Pere Més Alt, 59 bis de Barcelona