Des de Barcelona Impulsen la creació d’empreses de dones als països mediterranis

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Empresarial


AFAEMME i l’Unió pel Mediterrani lideren el projecte "Young Women as Job Creators" (Dones Joves com Creadores d'Ocupació) busquen fomentar l'emprenedoria femenina i l'autoocupació entre joves estudiants universitàries d'Espanya, Jordània, Marroc i Palestina. Aquest programa vol fomentar que dones a punt de graduar-se, es sentin motivades a crear les seves pròpies empreses.


Unes 10.000 universitàries es beneficiaran d'aquest pla que es desenvoluparà entre els mesos de maig i novembre d'aquest any. El projecte aposta per enfortir el paper de la dona en la vida social i econòmica i per la igualtat de gènere a la regió Mediterrània.

En la presentació oficial del projecte el passat 30 d'abril a Barcelona, la presidenta de l'Associació de Federacions i Associacions d'Empresàries del Mediterrani (AFAEMME), Maria Helena de Felipe Lethonen, va declarar que les universitàries surten igual de preparades que els universitaris "però després el mercat laboral les segrega", fet que provoca al final que el mercat no absorbeixi a la meitat de les titulades. Es calcula que hi ha un 50.3% d'atur femení al nord d'Àfrica. El projecte ha estat impulsat per AFAEMME i recolzat pels 43 estats membres de la Unió pel Mediterrani (UPM). La presentació oficial va comptar també amb la participació del secretari general de la UPM, Fathallah Sijilmassi, la Sotsdirectora General per a la Emprenedoria  i la Promoció Professional de les Dones del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Begoña Suárez, el Coordinador per Àfrica del Ministeri d'Afers Exteriors de Noruega, Arne Gjermundsen i el secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Roger Albinyana, entre altres personalitats.Pel Secretari general de la UPM, Sijilmassi, "Aquest projecte té un impacte directe en la vida de la societat civil mediterrània", amb el propòsit d'aconseguir 400 projectes empresarials viables i posteriorment, estendre l'emprenedoria femenina a altres països del sud de la Mediterrània.

Participaran un total de 28 universitats


Els "Dies de l'Emprenedoria Femenina" són la base del projecte. Seran les associacions d'empresàries membres de AFAEMME i col·laboradores del projecte les encarregades d'organitzar aquestes jornades que se celebraran en un total de 28 universitats de Jordània, Marroc, Palestina i Estat espanyol. El primer Women Entrepreneurship Days tindrà lloc el 15 de maig a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), a Barcelona.

Les participants rebran informació important sobre el procés de creació d'empreses, el desenvolupament del pla d'empresa, la legislació nacional aplicable i els incentius existents en matèria d'emprenedoria. Cada país té les seves pròpies línies de finançament i suport. Empresàries reeixides dels països involucrats parlaran de la seva trajectòria professional i presentaran la seva experiència, actuant així d'inspiració per a les joves, les quals podran intercanviar idees amb aquestes empresàries i amb altres estudiants.

A més, les associacions d'empresàries participants en els diferents països oferiran a aquelles joves que tinguin una idea de negoci un assessorament gratuït per a la creació d'empreses. Entre aquestes associacions es troben l'Associació de Dones Empresàries de Jordània (JFBPW), l'Associació Catalana d'Empresàries i Executives (ACEE), l'Associació de Dones Empresàries del Marroc (AFEM) i l'Associació Internacional de Dones Empresàries i Treballadores de Ramallah(BPW -RC).


Després de finalitzar la sèrie de seminaris en els quatre països participants, es publicarà un informe que recollirà dades i informació sobre la situació actual de l'emprenedoria femenina a cada país i percepcions de les joves universitàries. També oferirà una anàlisi qualitativa de les conclusions i recomanacions sorgides del projecte.


"Young Women as Job Creators" és un projecte de AFAEMME que va ser aprovat per la Unió per la Mediterrània a finals del 2011 com a primer projecte avalat per la seva divisió d'Afers Socials i Civils. [+info ]