Tractar bé la gent gran

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Violència de familia


L'any passat es va batejar com l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional. Ja som al 2013 i encara arrosseguem massa problemes en relació al tracte que la nostra societat dóna a la gent gran. Els maltractaments, per exemple. És difícil de comptar amb xifres fiables d'aquesta xarxa. Molt sovint els perjudicats per aquests maltractaments no els denuncien per por a agreujar-los.

Per això, és fonamental que totes i tots ens conscienciem de la necessitat de denunciar aquests maltractaments, siguin físics, psicològics, sexuals, econòmics, de negligència o d'abandonament. Els indicadors que ens els poden posar en evidència són ferides, contusions, fractures, cremades, blaus a la pell, angoixa, ansietat, tristesa, confusió, insomni, canvi d'hàbits, mal humor, mala imatge corporal, soledat, brutícia al domicili.

Aquesta denúncia pot fer-se a la Fiscalia, a la policia o als serveis socials corresponents. En uns moments en què les administracions públiques aflueixen en la defensa dels drets dels ciutadans, inclosos els de la gent gran, hem d'esforçar-nos per estar al costat dels més febles. La gent gran és fràgil i sovint està indefensa davant tota mena de maltractaments.

Hem de lluitar perquè les administracions públiques compleixen el seu deure amb la ciutadania, conscients que la qualitat de una societat està, en bona mesura, en la forma com tracta i respecta la seva gent gran.