Les femelles animals també són víctimes del sistema patriarcal

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Medi ambient


Sobre el nou enfoc del rol de la femella a la civilització masculina, en va parlar el passat dissabte, Xavier Bayle al Centre Aurea Social de Barcelona. La seva xerrada sobre ¨Feminització de la consciència¨, va consisitir en una exposició al voltant del control del sistema patriarcal contra la femella, independentment de l’espècie a la que pertany.

 Xavier Bayle es un artista plàstic i fotògraf de prestigi internacional que viu des de fa anys  a Polònia. Actualment la seva feina personal i artística es centra en descobrir el que hi ha darrera del món animal. Porta molts anys investigant a través de les seves imatges i sobre el terreny, com el control de la reproducció femenina és la base de la societat patriarcal. “Les  persones de sexe femení han estat tractades històricament com a eines de reproducció de nous espècimens per la societat –explica. Aquest control va ser especialment cru en èpoques de guerra o en sistemes politics i religiosos totalitaris. De la mateixa manera els èsser no humanes, amb interessos, voluntat, identitat, tal com les vaques, gallines,  abelles,  eugues, porques i desenes d’altres espècies considerades com a ¨útils¨per l’ésser humà, son violades, fecundades, obligades a menstruar sense pausa, avortades, separades de la seva descendència i en definitiva destruïdes al capdavall, només per la seva condició de femelles”.

Quan només es valora la reproducció

Bayle, militant actiu del partit animalista PACMA i agricultor ecològic,  va iniciar la xerrada  parlant de la funció reproductora de la dones en la Espanya franquista i en l’Alemanya hitleriana, on tal com el cartells i propaganda deixaven ben clar la dona només es realitzava amb la maternitat.  Aquesta mentalitat malauradament continua  amb moltes religions i amb països en conflicte, com per exemple Palestina. El sistema capitalista només li interessa el negoci que suposa el sistema alimentari consumista, on la explotació de les especies femelles i el sexisme es barreja. I per posar només alguns exemples parla d’ aquesta explotació, discriminatòria i doble, en femení. “ Les abelles ‘obreres’ són fumigades constantment para obtenir mel més ràpidament i això les provoca ferides i morts. Les gallines sofreixen infeccions vaginals, les vaques, gastritis, i sofriment davant de la separació del seu vedell. Elles com les eugues inseminades artificialment viuen per rendiment econòmic industrial en una societat com la nostra es que es tolera que  es sotmeti als animals a continu patiment per benefici humà”. 

 “Hem d'evolucionar i ser més conscients- en paraules de Bayle sobre “el paper de la femella en la civilització masculina, independentment de la seva espècie, raça i condició. Cal canviar el paradigma actual de considerar-les com a màquines de prodür vida al servei dels interessos patriarcals. La feminització de la consciència social contemporània- que inclou a  tots els animals- exigeix un nou enfocament en el tractament de la vida existent al nostre planeta, on aquesta no sigui unidireccional i en contra dels animals.

Segons Bayle, cal sensibilitzar molt més enllà de menjar o no espècies animals, però “ és necessari  centrar-se en el consum vegetarià cóm mesura dissuasòria d'aquest maltractament i exterminació animal”.

Després de la conferència hi va haver el debat amb molta participació de les persones assistents, la majoria vegetarianes, amb propostes  que giraven en torn a una nova legalitat que reguli un veritable respecte vers els animals i que eviti patiments innecessaris i la super-explotació de la reproducció femenina animal.

 


*Maria Prado, coaching i experta en terapies alternatives