Eleccions catalanes plebiscitaries el 25 de novembre. El Parlament ha aprovat celebrar un referèndum d'autodeterminació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

El president Artur Mas va anunciar el dimarts 25 a la tarda la convocatòria d'eleccions avançades. Eleccions que se celebraran el 25 de novembre i seran de caràcter plebiscitari o constituent. També afirmà que en una o màxim dues legislatures s'hauria de celebrar el referendum on el poble de Catalunya exerceixi democràticament el seu dret a decidir.

I avui,  27 de setembre, el Parlament ha aprovat  la celebració d'un referèndum d'autodeterminació amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV, SI, Ernest Maragall, Laporta i l'abstenció dels socialistes. El PP ha votat en contra. Per primer cop a la història, el Parlament ha aprovat de celebrar un referèndum sobre la independència.

És remarcable que des de la manifestació de l'11 de Setembre, on un milió i mig de catalanes i catalans es van manifestar clarament per la independència, fins l'aprovació d'aquesta resolució només han passat 16 dies.

La historiadora Marta Selva, ex-presidenta de l'Institut Català de la Dona, militant activista feminista, vinculada al món de la docència com a professora del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, i cofundadora de la cooperativa de Drac Màgic, feia -en una tertulia televisiva aquest matí- una comparança entre el soroll que es fa des d'Espanya aquests dies contra el referendum amb l'actitud de polítics i polítiques quan negaven el dret de vot de les dones. Actitud exemplificada sobretot en el discurs de Victoria Kent del dia 31 d'octubre de 1931 quan s'enfrontava a les Corts amb Clara Campoamor sobre el sufragi femení. Kent es va posicionar en contra d'atorgar de forma immediata el vot a les dones ja que opinava que no tenien en aquell moment la suficient preparació social i política com per votar responsablement.