Cinc treballs de recerca de batxillerat guanyen el Premi Universitat de Vic "Institut Català de les Dones"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Universitats - Publicacions

El Premi promou la recerca en temes de gènere entre l'alumnat de batxillerat

La directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, va lliurar ahir els guardons de la primera edició del Premi Universitat de Vic “Institut Català de les Dones” en el marc dels premis que atorga aquesta universitat per fomentar la recerca. 

El premi de l’ICD distingeix els millors treballs sobre la visualització de l’acció social de les dones i les aportacions de la seva experiència en diferents àmbits (mitjans de comunicació, esports, etc.), sobre la defensa i el treball pels drets de les dones en la consecució de la igualtat d’oportunitats (conciliació i usos del temps, treball, coeducació, etc.) i sobre violència masclista (prevenció de relacions abusives en joves, sensibilització a la ciutadania, violència masclista en l’àmbit de la parella i altres violències masclistes comunitàries).

La iniciativa té per objectiu implicar i sensibilitzar els i les estudiants de batxillerat que duen a terme un treball de recerca individual o col·lectiu tutelat com a part del seu currículum en el coneixement i els valors de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Han estat guardonades les següents recerques:

Osona

-         Núria Picas, del Col·legi Sant Miquel dels Sants, ha estat guardonada per la recerca titulada “Tota dona val més quan lletra aprèn (Institut de cultura femenina de Vich i comarca)”, que recupera la memòria d’aquesta institució filial de l’Institut de Cultura i Biblioteca popular de la dona de Barcelona, que va lluitar contra l’analfabetisme femení entre els anys 1933 i 1936.

-         Maria Isern, de l’IES Jaume Callís, ha estat premiada pel treball “Dones amb paper... el paper de les dones”, que mostra una panoràmica de la literatura catalana feta per dones al llarg del segle XX a partir de l’anàlisi de les obres.

Segrià

-         L’alumna de l’IES Màrius Torres, Helena Cobos, ha estat guardonada per la recerca “Un toc femení en la literatura medieval”, que analitza els textos d’escriptores medievals que van obrir escletxes en la tancada i misògina societat medieval a través de la literatura.

Vallès Oriental

-         Raquel Gómez, de l’IES Alba del Vallès, ha estat premiada per l’anàlisi de l’evolució dels drets de les dones treballadores al llarg del segle XX mitjançant les memòries i els records de les dones que van contribuir al desenvolupament econòmic a través de la seva feina a  l’empresa tèxtil “La Fabriqueta” de Martorelles.

Barcelonès

-         L’alumna de l’IES Manuel Carrasco i Formiguera, Zènia Ferrer, ha estat guardonada per la recerca “Ètica o estètica, dona i publicitat” on comprova que el cos de la dona com a objecte de desig segueix sent un reclam publicitari a l’actualitat. En el seu treball analitza l’evolució de la publicitat televisiva de joguines, cotxes i productes de neteja des dels anys 60 fins ara.

La dotació econòmica total del Premi Universitat de Vic “Institut Català de les Dones” és de 1.500 euros a repartir a parts iguals entre les persones integrants del grup, si la investigació premiada és un treball col·lectiu, i entre els treballs guardonats. Al concurs hi pot participar alumnat de tots els centres de batxillerat de Catalunya.