Internacional: Dones Nobel encapçalen campanya contra violència sexual

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Violència sexual

  La Iniciativa de les Dones Nobel ha iniciat una campanya internacional per aturar la violació sexual, i demanar a les autoritats que implementin accions concretes i immediates per eradicar l'ús de la violació sexual en els conflictes armats. 

En un comunicat, van denunciar l'ús de la violència sexual en contextos de conflicte intern i extern com un mecanisme de control social, i la persistència de conductes misògines i racistes entre els que posseeixen posicions de lideratge polític. 

Les llorejades amb el Nobel, Jody Williams, Shirin Ebadi, Mairead Maguire i Leymah Gbowee, juntament amb altres organitzacions, van alertar de l'alarmant nombre de dones i nenes víctimes de violència sexual, un fenomen que va des del Congo i Kenya (a Àfrica) fins Birmània (Àsia) i Colòmbia, a Amèrica Llatina. 

Per això van llançar la "Campanya internacional per posar fi a la violació i la violència de gènere en situacions de conflicte", amb l'objectiu d'exigir l'adopció de les mesures per prevenir la violació, protegir civils i supervivents, i demanar justícia i càstig per als responsables. 

Aquest moviment va convidar a les i els ciutadans i activistes de diferents regions del món a adherir-se a la campanya a la pàgina web www.stoprapeinconflict.org, per tal d'informar sobre el que estan fent altres defensores i defensors. 

D'acord amb les promotores, la idea sorgeix perquè és possible un món sense guerra i sense la violació i la violència de gènere, dos problemes que-van dir-destrueixen comunitats senceres i el teixit social. 

La Iniciativa de Dones Nobel va lamentar que la violència de gènere i la violació s'hagin convertit en una tàctica deliberada de terror a l'advertir que les dones, i de vegades homes i nens, pateixen el trauma físic, vergonya i l'estigma. 

A més va destacar que malgrat els compromisos internacionals per eradicar la violència de gènere i la violació en la guerra, aquests no s'apliquen.