“Trencant nous armaris”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Identitats de gènere - Entorn quotidià

Jornada de la Fundació Enllaç sobre l’envelliment de les persones del col·lectiu LGTB

La Fundació Enllaç celebra a la Casa Elizalde de Barcelona  una jornada sobre l’envelliment de les persones LGTB el dissabte 19 de maig. Aquesta jornada s’emmarca en la celebració del Dia Mundial contra l’homofòbia, que se celebra el dia 17 de maig.


cartell19maig

L’objectiu de la jornada és debatre, reflexionar i posar en comú idees, realitats quotidianes, propostes i altres accions sobre l’envelliment de les persones LGTB, entès com un dels nous reptes en la defensa dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals.

El col·lectiu LGTB encara té molts armaris per trencar. Un dels més desconeguts és el de les persones que arriben a la vellesa en una situació de vulnerabilitat i d’invisibilització degradants per part d’una societat en què aquestes persones han deixat un llegat sense el qual avui no seríem qui som.

Aquesta societat és la mateixa que arracona en l’oblit i en el silenci les persones que arriben al crepuscle de la seva vida, ja sigui per manca de protecció legal i/o humana o bé per l’absolut desconeixement del nostre entorn social sobre com preservar la dignitat, el respecte, els drets i la independència d’aquestes persones.

L’objectiu essencial de la Fundació Enllaç  és precisament aquest, mitjançant un projecte que neix legalment l’any 2008 gràcies a la donació altruista de vint-i-quatre persones vinculades històricament al moviment LGBT que són les fundadores i les patrones de l’entitat.

La Jornada Trencant nous armaris serà presentada pel president de la Fundació Enllaç, Ignasi Pujades. En la taula rodona sobre els Principals reptes en l’atenció a persones grans lesbianes, transsexuals i gais, moderada per l’expert en temes d'autonomia, dependència i vellesa Josep Mª Mesquida, hi participaran Mercè Tabueña, Dra. en Psicologia, treballadora social, gerontòloga i professora titular de la Universitat de Barcelona; Laura Coll Planas, membre de l’Institut de l’Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Vila Miravent, psicòleg especialitzat en gerontologia; i Martin Negrete, psicòleg, investigador en temes de diversitat sexual i VIH/SIDA. Les Reflexions sobre l’envelliment de les persones gais, lesbianes i transsexuals, moderades per Joan Andreu Bajet, vicepresident primer de la Fundació, seran a càrrec de Mercè Otero Vidal, llicenciada en Filosofia, activista feminista i especialista en temes de coeducació i LGTB; Laura Vilar, activista transsexual; i Rubén Tosoni, soci d’honor del Grup d’Amics Gais i expresident de Gais Positius.

Una bona manera de conèixer el projecte de la Fundació Enllaç és a través del documental “A les teves mans”, realitzat l’any 2010, un projecte audiovisual que exposa diversos punts de vista de l’entorn i l’envelliment de les persones LGTB. Les persones que apareixen al documental, vinculades al projecte de la Fundació Enllaç, expliquen com ha estat la seva experiència i com imaginen el seu futur.

Més informació i programa de la Jornada a la FUNDACIÓ ENLLAÇ

cartell19maig