BolÃvia: Trobada de comunicadores per tractar "Violència polÃtica i electoral contra dones i joves indÃgenes"
Escrit per Erbol digital / L.I. dimarts, 24 d'abril de 2012 11:58
Violències - Violència d'Estat
NotÃcia publicada per Erbol digital el 24.04.12Â
Amb l'objectiu d'enfortir les capacitats de comunicadores i periodistes indÃgenes, i de les comissions electorals, en la cobertura de la violència polÃtica i electoral contra dones i joves indÃgenes com a votants, candidates i electes, el 24 i 25 d'abril a Santa Cruz s'efectuaran la "II Reunión de la Red Regional de América Latina y el Caribe de Comunicadoras y Comunicadores Electorales IndÃgenas", que tractarà sobre la temà tica Violència PolÃtica i Electoral contra Dones i Joves IndÃgenes.
L'esdeveniment comptarà amb la presència d'importants ponents, de responsables de comunicació i de matèria indÃgena d'organismes de gestió electoral de la regió, de comunicadores indÃgenes de reconegut prestigi de diversos països, incloent delegades d'organitzacions regionals indÃgenes, de representants d'agències nacionals, regionals i internacionals de comunicació, i d'associacions de dones autoritats locals.
En l'esdeveniment es presentaran estudis existents a nivell regional sobre violència polÃtica contra les dones amb un enfocament intercultural i s'analitzarà a partir de testimonis personals la problemà tica de la judicialització de la resistència i de la criminalització de lideresas indÃgenes.
La violència polÃtica cap a dones i joves indÃgenes té diverses formes de manifestar-se, i troba el seu fonament en les relacions de poder desiguals (entre dones i homes i interètniques), aixà com en l'estructura patriarcal dels espais públics i polÃtics, segons l'informe oficial d'ONU Dones.
Establir xarxes d'intercanvi i desenvolupar les capacitats de dones i joves indÃgenes comunicadors i comunicadores és fonamental per aprofundir la democrà cia. L'eliminació de la violència polÃtica i electoral, i l'augment de la participació en processos de presa de decisió de dones i joves indÃgenes, és un important repte per a un major dià leg social intercultural, i l'augment de la seva influència en les decisions que afecten les seves pròpies vides, i al desenvolupament de les seves comunitats, pobles indÃgenes i Estats.
La trobada es desenvolupa en el marc del Programa Global de Apoyo al Ciclo Electoral – GPECS, con el apoyo del Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD), de ONU Mujeres Región Andina, de la Cooperación Alemana para el Desarrollo (GIZ) y de la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID). A la regió, el programa es focalitza Ãntegrament a desenvolupar iniciatives per impulsar la participació polÃtica i electoral dels pobles indÃgenes, en particular de les dones i els joves.