Bolívia: Trobada de comunicadores per tractar "Violència política i electoral contra dones i joves indígenes"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Violència d'Estat

Notícia publicada per Erbol digital el 24.04.12 

Amb l'objectiu d'enfortir les capacitats de comunicadores i periodistes indígenes, i de les comissions electorals, en la cobertura de la violència política i electoral contra dones i joves indígenes com a votants, candidates i electes, el 24 i 25 d'abril a Santa Cruz s'efectuaran la "II Reunión de la Red Regional de América Latina y el Caribe de Comunicadoras y Comunicadores Electorales Indígenas", que tractarà sobre la temàtica Violència Política i Electoral contra Dones i Joves Indígenes.

L'esdeveniment comptarà amb la presència d'importants ponents, de responsables de comunicació i de matèria indígena d'organismes de gestió electoral de la regió, de comunicadores indígenes de reconegut prestigi de diversos països, incloent delegades d'organitzacions regionals indígenes, de representants d'agències nacionals, regionals i internacionals de comunicació, i d'associacions de dones autoritats locals.

En l'esdeveniment es presentaran estudis existents a nivell regional sobre violència política contra les dones amb un enfocament intercultural i s'analitzarà a partir de testimonis personals la problemàtica de la judicialització de la resistència i de la criminalització de lideresas indígenes.

La violència política cap a dones i joves indígenes té diverses formes de manifestar-se, i troba el seu fonament en les relacions de poder desiguals (entre dones i homes i interètniques), així com en l'estructura patriarcal dels espais públics i polítics, segons l'informe oficial d'ONU Dones.

Establir xarxes d'intercanvi i desenvolupar les capacitats de dones i joves indígenes comunicadors i comunicadores és fonamental per aprofundir la democràcia. L'eliminació de la violència política i electoral, i l'augment de la participació en processos de presa de decisió de dones i joves indígenes, és un important repte per a un major diàleg social intercultural, i l'augment de la seva influència en les decisions que afecten les seves pròpies vides, i al desenvolupament de les seves comunitats, pobles indígenes i Estats.

La trobada es desenvolupa en el marc del Programa Global de Apoyo al Ciclo Electoral – GPECS, con el apoyo del Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD), de ONU Mujeres Región Andina, de la Cooperación Alemana para el Desarrollo (GIZ) y de la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID). A la regió, el programa es focalitza íntegrament a desenvolupar iniciatives per impulsar la participació política i electoral dels pobles indígenes, en particular de les dones i els joves.