Projecte "Vídeo del Minuto" convocat per TRAMA

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Audiovisuals

Notícia actualitzada el 19 d'abril de 2012

Els vídeos seleccionats es projectaran a la 20a edició de la Mostra internacional de films de dones de Barcelona que tindrà lloc del 7 al 17 de juny de 2012.

image001

 

El Projecte Vídeo del Minuto es convoca a través de TRAMA (Coordinadora de muestras y festivales de cine, vídeo y multimedia realizado por mujeres) de la qual la catalana Drac Màgic en forma part.  Més informacio i bases del projecte.

 

 

El vídeo del minut: un espai propi i un film col·lectiu

El vídeo del minut és un espai de creació dirigit a totes les dones que es convoca actualment des de Trama, organisme integrat per diversos col·lectius i organitzacions de diferents ciutats de l'Estat Espanyol: Barcelona , Bilbao, Còrdova, Granada, Osca, Pamplona, Terol i Saragossa.

 La convocatòria es va iniciar el 1997 a Barcelona per iniciativa de Drac Màgic, en el marc de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, i posteriorment va ser incorporada a les programacions d'altres festivals i mostres de l'Estat espanyol, actualment integrades a Trama. Des de fa 6 anys se celebra també internacionalment a través del Festival de Films de Femmes de Créteil.

El projecte es dirigeix a totes les dones que vulguin expressar a través del llenguatge audiovisual les seves reflexions sobre la realitat i els vincles que mantenen amb l'entorn. Tots els vídeos del minut presentats s'articulen en un film col·lectiu que es projecta en una de les sessions de les mostres i festivals. Aquest treball de muntatge es realitza a partir dels ritmes interns de cada proposta i es presenta com un treball de lectura de les reflexions suggerides en cadascuna d'elles.

Les condicions de realització d'aquests "vídeos del minut" responen a una manera d'entendre el cinema com a acte creatiu des d'uns paràmetres diferents dels habituals. Per entendre aquests pressupòsits teòrics implícits en la convocatòria s'especifiquen tres enunciats formulats en les condicions de participació:

- Realitzar un vídeo d'un minut filmat en continuïtat suposa destacar la importància de la mirada com a instrument d'observació i d'interpretació de la realitat.
- La imatge es construeix des d'una mirada capaç de donar un significat precís a les coses sense utilitzar un altre mitjà que la visió que projecta en un espai i en un temps determinat.
- Expressar una idea vinculada al tema proposat suposa fonamentar la imatge en una reflexió i per tant reconèixer que tota representació és el resultat d'un treball d'interpretació de la realitat que s'evoca.

El temes proposats en les diferents convocatòries, per constatar el seu grau d'abstracció i la dificultat que això suposa quan es tracta d'expressar el seu sentit a través de la concreció sensible de les imatges, es poden trobar les bases a Projecte Vídeo del Minuto