JINHA, primera agència de notícies de dones kurdes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Agències

A la ciutat de Diyarbakir al sud-est de Turquia (Nord de Kurdistan), i en una data tan emblemàtica com el 8 de març, neix JINHA (“Agència de Notícies de la Dona” en kurd), la primera d'aquest país conformada íntegrament per dones. A partir d'aquest dia Internacional de les Dones, JINHA difon notícies en turc, kurd i anglès per garantir amplitud sonora als seus criteris.  

JINHA s'ha plantejat com a objectiu el canviar l'idioma dominant dels homes en els mitjans de comunicació, reflectint la notícia des de la perspectiva de les dones. Per a això, compte avui amb un equip de 12 professionals d'entre 23 i 35 anys, i pretén obrir també seus en ciutats com Istanbul, Ankara, Izmir, Trabzon i Van, donant treball només a dones.  

Hangöl Özbat, directora de l'agència de notícies, assenyala: "Mentre treballàvem per a la premsa, durant molt temps, nosaltres, dones feministes, hem tingut problemes amb declaracions sexistes”. Una altra de les sòcies fundadores, Hazar Peker, afirma que “nosaltres, les dones periodistes de Diyarbakir, canviem el llenguatge dels mitjans de comunicació. Després de nosaltres, els mitjans del món no seran com abans”.  

Aquesta nova empresa se sumeixi en aquest país a les acadèmies on dones ensenyen la seva llengua, les seves danses i menjars tradicionals, així com també a la construcció de cooperatives de treball i organitzacions que assisteixen a dones divorciades, vídues, mares solteres, etc.  

Enllaç a la notícia