Internacional: La Marxa Mundial de les Dones i el Fòrum Alternatiu Mundial de l'Aigua a França

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Development - Environment

There are no translations available.

Lluita de dones contra la privatització de l'aigua

La Marxa Mundial de les Dones-iniciativa que integra dones de 150 països-denunciarà davant el Fòrum Alternatiu Mundial de l'Aigua (FAMA) que els governs del món continuen privatitzant el líquid vital mentre que la societat civil lluita per serveis públics que garanteixin l'accés a l'aigua de qualitat.
 
En un comunicat aquesta agrupació ciutadana anuncia que participaran en el FAMA-trobada internacional que comença el dia 14 de març i conclou el 17 de març a Marsella, França-on presentaran les seves demandes per defensar la preservació dels recursos hídrics i la seva gestió a través de la participació ciutadana´.

El FAMA és un marc alternatiu auspiciat per organitzacions civils que intervé en espais mundials, el qual va promoure el reconeixement de l'accés a l'aigua com un dret humà fonamental, el mateix que va ser adoptat per l'Assemblea General de l'ONU, el 29 juliol 2010 .
 
En aquesta ocasió la Marxa Mundial de les Dones participarà en el fòrum alternatiu amb l'objectiu de debatre sobre l'experiència de les dones en zones rurals i urbanes en matèria de gestió de l'aigua i destacar la lluita que han emprès contra la privatització dels recursos hídrics en diferents parts del globus.
 
En un document difós per aquesta xarxa s'explica que a les zones rurals les dones s'ocupen d'assegurar l'aigua necessària per a l'ús domèstic i que el proveïment sigui suficient, són elles les que gestionen el recursos a la llar.
 
"Les dones, especialment les dones rurals, no tenen accés a l'aigua potable quan és industrialitzada i envasada per a la venda. També perquè les estructures responsables del tractament d'aigua no realitzen correctament la seva feina ", va denunciar aquest moviment organitzat.
 
No obstant això, l'agrupació recorda que l'aigua és un recurs renovable però limitat i amb disponibilitat irregular. Avui en dia, més de 900 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable i més de 4 mil milions no es poden beneficiar del sanejament.

Per això van afirmar que en el FAMA recordaran que el control sobre l'aigua és també control sobre els pobles; que l'ús de l'aigua és desigual (agricultura, indústria i ús domèstic) i que la política neoliberal i els acords de lliure comerç la segueixen considerant com una mercaderia i no com un dret.
 
"El nostre repte és unir les lluites per béns comuns i serveis públics de les dones del camp i de la ciutat com la protecció de la natura, contra la privatització de la vida. El nostre objectiu és enfortir els llaços entre dones, conscienciar sobre els problemes comuns i particulars en cada àmbit i lluitar per canvis en els models de producció i consum ", han indicat.