Mèxic: L'Estat de Tabasco tipifica el delicte de feminicidi

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències - Feminicidi

 Ja són 8 estats amb reformes al seu Codi Penal 

El Congrés de l'estat de Tabasco va aprovar per unanimitat, la nit del 8 de març,  la tipificació del delicte de feminicidi a l'article 115 del Codi Penal local, enmig de pressions d'activistes que van impulsar aquesta reforma legal. 

Amb aquesta, Tabasco és la vuitena entitat federativa que tipifica en la seva legislació local aquest crim. Els altres set són Guerrero, Estat de Mèxic, Guanajuato, Tamaulipas, Morelos, DF i Veracruz. 

Durant la sessió d'ahir, integrants de la Xarxa Municipalista i la Xarxa de Joves pel Dret a Decidir van desplegar una pancarta amb el lema "Tipificació sí, simulació no", frase que van repetir a crits davant l'eventual aprovació d'una reforma desfavorable per a les dones. 

I és que les i els manifestants van amenaçar amb interrompre la sessió si no es canviava la redacció del dictamen, atès que-van acusar-els legisladors que van ignorar una proposta de la Xarxa Municipalista perquè la tipificació del feminicidi fora "precisa". 

La diputada pel PRD Lorena Méndez Denis, presidenta de la Comissió d'Equitat i Gènere, va proposar una modificació del dictamen sobre la definició de feminicidi. 

La redacció del dictamen presentat per la Comissió Orgànica de Seguretat Pública, Protecció Civil i Procuració de Justícia deia: "Es considera feminicidi a l'homicidi d'una dona, per raons de gènere, quan concorri qualsevol de les circumstàncies ..." (i s'enumeraven nou causes). 

Finalment es va aprovar per unanimitat una proposta de la també perredista Claudia Bojorquez, amb el suport de la xarxa municipal. La redacció va quedar de la següent manera: "Cometen delicte de feminicidi, qui, per raons de gènere, privin de la vida a una dona ...". 

La reforma aprovada també estableix nou circumstàncies per considerar un homicidi com feminicidi. La penalitat mínima per als feminicides serà de 30 anys de presó i la màxima de 50. 

Al final de la sessió, Ángela Mendoza, del Comitè de Drets Humans de Tabasco i integrant de la Xarxa Municipalista, va dir que la precisió en la redacció de l'article reformat del Codi Penal estatal va ser un triomf important, ja que d'altra manera el concepte de feminicidi hauria quedat "imprecís". 

Explicà que s'ha de lluitar perquè s'incloguin altres propostes en matèria de prevenció, desaparició de la conciliació, càstig a autoritats omisas o negligents, i atenció a les víctimes.