Feministes peruanes demanen la destitució de la ministra de la Dona

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Health - Sexual and reproductive health

There are no translations available.

Les principals organitzacions feministes peruanes han sol·licitat al president Ollanta Humala la destitució de l'actual Ministra de la Mujer y Desarrollo Social (MIMD), Ana Jara, ja que el seu perfil i posicions públiques són incompatibles amb els avenços en matèria de drets humans de les dones.

Mitjançant una carta, les directores del Centro de la Mujer Peruana Flora Tristán, DEMUS - Estudio para la Defensa de los Derechos de la Mujer, el Movimiento Manuela Ramos, el Centro de Promoción y Defensa de los Derechos Sexuales y Reproductivos (PROMSEX) i Católicas por el Derecho a Decidir expressen la seva preocupació per les implicacions del canvi de timó en el gabinet.

"La designació d' Ana Jara com a ministra del MIMD, en el moment que s'ha de discutir la normativitat que regirà la naturalesa, l'organització i les funcions d'aquest ministeri, denota despreocupació pel rumb d'aquest sector, així com un allunyament del compromís assumit pel seu govern per als pròxims cinc anys ", assenyalen a la carta.

Fou després de saber que la ministra Jara, una dona pro vida, de la Iglesia Baptista La Gracia de Dios, va expressar en una entrevista televisiva el seu suport a la sentència del Tribunal Constitucional que limita la distribució gratuïta de l'anticonceptiu oral d'emergència.

Per a les feministes, el comentari de la ministra sobre la suposada relació "sobrenatural" que estableixen les víctimes de violència sexual amb l'embaràs producte d'aquesta agressió, legitima el tractament  com a  "escombraria del cos de les dones", alhora que és una manifestació en contra dels seus drets sexuals i reproductius.

"El govern del Perú no ha d'oblidar que el Ministeri de la Dona és el mecanisme d'avançament al qual es va comprometre en subscriure la Plataforma d'Acció de Beijing després de la IV Conferència Mundial sobre els Drets de les Dones, promoguda per les Nacions Unides a 1995 ", precisen.

Li recorden al president Humala que "el Plan de Gobierno de Gana Perú constitueix un compromís públicament assumit per la seva persona i que, pel bé de les dones i de la democràcia, no s'hauria de convertir en un document de tràmit per guanyar les eleccions".

"Milers de dones van apostar per aquesta proposta, no només buscant allunyar el país de tornar a patir una dictadura, sinó també per les directrius que aquesta prometia en matèria dels seus drets humans", assenyalen.

Així mateix, li demanen el compliment dels compromisos assumits en el seu Plan de GoBierno en matèria de salut sexual i reproductiva, violència, igualtat d'oportunitats i no discriminació.

Entre els compromisos que les institucions feministes li recorden al president hi ha: l'aprovació del protocol d'avortament terapèutic, tal i com ho exigeix ??Nacions Unides; garantir el ple exercici dels drets sexuals i reproductius de totes les dones; l'accés a mètodes de planificació familiar-incloent-hi la anticoncepció oral d'emergència (AOE); la despenalització de l'avortament; i la disminució de l'embaràs adolescent. Igualment, la implementació del Plan Nacional contra la Violència hacia la Mujer, vigent amb el degut pressupost i la investigació exhaustiva i judicialització dels crims que violen els drets humans. A més, afirmar els drets a la igualtat de gènere, garantir els drets humans de les persones amb diferent opció sexual i establir un Estat laic i social de dret descentralitzat.

Jara substitueix en aquesta cartera a l'exministra Aída García Naranjo des del 10 de desembre del 2011.